Lisinopril

Bijgewerkt op 4 april 2023

Wat is lisinopril (Zestril®)?

Lisinopril is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk en hartfalen. Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Zestril door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca. Tegenwoordig zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar.

Zestril (lisinopril) tabletten
Zestril tabletten

Hoe werkt lisinopril?

Het middel remt een bepaalde stof die een belangrijke rol speelt bij het op spanning houden van de slagaders in ons lichaam. Dit stofje heet ‘angiotensine converterend enzym’, meestal afgekort tot ‘ACE’. Door dit stofje te remmen neemt de spanning in de wand van de slagaders af. Hierdoor zal de druk in de slagaders ook lager worden. De bloeddruk neemt dan af. Daarnaast remt het ook verlies van eiwit in de urine (proteïnurie).

Geneesmiddelen die de activiteit van ACE tegengaan worden ‘ACE-remmers‘ genoemd. Lisinopril behoort tot deze groep geneesmiddelen. Andere ACE-remmers zijn onder andere enalapril en captopril.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Lisinopril wordt gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie). Daarnaast wordt het ook gebruikt om de bloeddruk te verlagen bij mensen met een slecht werkend hart (hartfalen). Door de bloeddruk bij hen te verlagen hoeft het hart minder hard te werken om het bloed rond te pompen door de slagaders van het lichaam.

Lisinopril wordt ook gebruikt bij de behandeling van nierziekte die wordt veroorzaakt door suikerziekte (diabetische nefropathie).

Net als andere ACE-remmers wordt lisinopril soms ook voorgeschreven aan mensen met een licht verhoogd albumine gehalte in het bloed (microalbuminurie).

Dosering

Het middel wordt geleverd als tablet met 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg, en 30 mg. De gebruikelijke begindosering bij de behandeling van volwassenen met een hoge bloeddruk is 10 mg per dag. Voor andere toepassingen is de begindosering over het algemeen lager.

Welke bijwerkingen kan het geven?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Het middel kan ook leiden tot een verhoogd kalium gehalte in het bloed (hyperkaliëmie). Zeer zeldzame bijwerkingen zijn angio-oedeem en het syndroom van Stevens-Johnson.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de bijsluiter van dit middel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven