Enalapril

Bijgewerkt op 4 april 2023

Wat is enalapril?

Enalapril is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk en hartfalen. Het wordt verkocht onder de merknaam Renitec. Ook zijn merkloze versies van het middel beschikbaar.

Enalapril is beschikbaar als tablet en als drank. Tabletten zijn er in vier sterktes: met 5 mg, 10 mg, 20 mg en 40 mg enalapril. De drank bevat 1 mg enalapril per milliliter.

Renitec (enalapril) tabletten

Hoe werkt het?

Enalapril is een zogenaamde ACE-remmer. Dat betekent dat enalapril de werking van het stofje ‘angiotensine converterend enzym’ (ACE) in het lichaam blokkeert. Dit leidt via een aantal stappen tot verslapping van de bloedvaten in het lichaam. Die worden hierdoor wijder. Het gevolg is dat de bloeddruk afneemt.

Kijk voor een uitgebreide uitleg over de werking van enalapril op de webpagina over ACE-remmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Enalapril wordt gebruikt bij de behandeling van hypertensie en hartfalen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen veroorzaakt enalapril bijwerkingen. De onderstaande bijwerkingen komen het meeste voor.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals:

Gebruik tijdens zwangerschap

Als zwangere vrouwen medicijnen gebruiken bestaat het risico op aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind. Geneesmiddelen die de placenta passeren komen namelijk in het bloed van het ongeboren kind terecht.

Enalapril kan inderdaad de placenta passeren. Bij gebruik van het middel vanaf de 4de maand van de zwangerschap kan dat leiden tot afwijkingen bij het ongeboren kind. De volgende afwijkingen kunnen voorkomen:

Om deze redenen mag enalapril niet worden gebruikt vanaf de 4de maand van de zwangerschap. Het gebruik in de periode daarvoor wordt afgeraden.

Vrouwen die zwanger willen worden en enalapril gebruiken worden daarom over het algemeen overgezet op andere medicijnen.

Gebruik tijdens het geven van borstvoeding

Bij vrouwen die borstvoeding geven en medicijnen gebruiken moet altijd worden nagegaan of de medicijnen worden uitgescheiden in de moedermelk. In dat geval kan de baby namelijk bijwerkingen ondervinden van het middel.

Enalapril wordt in geringe mate uitgescheiden in de moedermelk. Daarom wordt gebruik van het middel door zogende moeders ontraden gedurende de eerste weken na de geboorte. Daarna kan gebruik van enalapril worden overwogen. De baby moet dan wel worden gecontroleerd op bijwerkingen, zoals verlaging van de bloeddruk.

Contra-indicaties enalapril

Enalapril mag niet worden gebruikt bij overgevoeligheid voor ACE-remmers. Verder mag het middel niet worden gebruikt door mensen die wel eens angio-oedeem hebben gehad.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van enalapril.


enalapril molecuulstructuur
enalapril molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven