Captopril

Bijgewerkt op 4 april 2023

Wat is captopril?

Captopril is een geneesmiddel tegen hypertensie en hartfalen. Het kwam eind jaren ’80 van de vorige eeuw als eerste ACE-remmer op de markt onder de merknaam Capoten. Tegenwoordig zijn er generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar.

Captopril wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 12,5 mg, 25 mg en 50 mg captopril.

captopril tabletten van Stada
captopril tabletten van Stada (bron: Stada)

Werking van captopril

Captopril is een zogenaamde ‘ACE-remmer‘. Dat betekent dat captopril het stofje ‘angiotensine converterend enzym’ (ACE) in ons lichaam remt. ACE zorgt voor samentrekking van de spiertjes in de wand van bloedvaten. De bloedvaten knijpen daardoor samen. Dit verhoogt de bloeddruk. Door ACE te remmen zullen de bloedvaten juist slapper worden en de bloeddruk zal dalen.

Lees voor een uitgebreide beschrijving van het werkingsmechanisme de webpagina over ACE-remmers.

Toepassingen van captopril

Captopril wordt gebruikt voor de behandeling van:

Bijwerkingen van captopril

Net als andere medicijnen kan captopril bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Contra-indicaties captopril

Captopril mag niet worden gebruikt bij overgevoeligheid voor ACE-remmers. Ook mag het middel niet worden gebruikt door mensen die wel angio-oedeem hebben gehad.

Gebruik tijdens zwangerschap

Als zwangere vrouwen medicijnen gebruiken bestaat het risico op aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind. Geneesmiddelen die de placenta passeren komen namelijk in het bloed van het ongeboren kind terecht.

Captopril kan inderdaad de placenta passeren. Bij gebruik van het middel vanaf de 4de maand van de zwangerschap kan dat leiden tot afwijkingen bij het ongeboren kind. De volgende afwijkingen kunnen voorkomen:

Om deze redenen mag captopril niet worden gebruikt vanaf de 4de maand van de zwangerschap. Het gebruik in de periode daarvoor wordt afgeraden.

Vrouwen die zwanger willen worden en captopril gebruiken worden daarom over het algemeen overgezet op andere medicijnen.

Gebruik bij het geven van borstvoeding

Als een moeder die geneesmiddelen gebruiktborstvoeding geeft aan haar baby bestaat de kans dat kleine hoeveelheden van het geneesmiddel in de moedermelk worden uitgescheiden. Het kind krijgt het medicijn (of daarvan afgeleide stoffen) dan via de borstvoeding binnen. Dat kan leiden tot bijwerkingen.

Captopril wordt inderdaad in kleine hoeveelheden uitgescheiden in de borstvoeding. Dat kan leiden tot bijwerkingen aan hart, bloedvaten en nieren. Daarom wordt het gebruik van captopril door zogende vrouwen in de eerste weken na de geboorte afgeraden.

Bij wat oudere baby’s kan borstvoeding worden gegeven als de baby goed gecontroleerd wordt op het voorkomen van bijwerkingen.

Verder lezen / referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van captopril.


captopril molecuulstructuur
captopril molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 23 april 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 23 april 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven