ACE-remmers

Bijgewerkt op 4 april 2023

Wat zijn ACE-remmers?

ACE-remmers zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van een hoge bloeddruk.

ACE-remmers blokkeren een bepaald stofje in ons lichaam. Dit stofje wordt ‘ACE’ genoemd. Het staat voor ‘Angiotensine Converterend Enzym’, of in het engels: ‘Angiotensin-converting enzyme’.

Door het blokkeren van ACE wordt minder angiotensine aangemaakt. Angiotensine is een stofje dat ervoor zorgt dat de spiertjes in de wanden van bloedvaten samenknijpen. Hierdoor gaat de bloeddruk omhoog. Door de aanmaak van angiotensine te blokkeren zal de bloeddruk juist dalen.

Captopril (merknaam: Capoten) was de eerste ACE-remmer die in Nederland op de markt kwam. Daarna volgde enalapril (Renitec).

ACE-remmers: captopril tabletten
captopril tabletten

Welke ACE-remmers zijn er?

De eerste ACE-remmer die op de markt kwam was captopril. Daarna zouden er nog velen volgen. Hieronder een lijst met ACE-remmers. Niet al deze middelen zijn in Nederland beschikbaar.

Hoe werken ACE-remmers?

ACE-remmers grijpen in op het zogenaamde ‘RAAS-systeem’. Het RAAS-systeem speelt een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk.

RAAS-systeem

Wanneer de bloeddruk in ons lichaam te laag wordt wordt in de nieren het stofje ‘renine’ aangemaakt. Renine wordt door de nieren uitgescheiden in het bloed. Daar bevordert renine de omzetting van angiotensinogeen naar angiotensine I. Angiotensinogeen wordt aangemaakt door de lever.

Het zo gevormde angiotensine I wordt verder omgezet naar angiotensine II. Dit gebeurt onder invloed van een stofje dat door cellen in de wand van bloedvaten wordt aangemaakt. Dit stofje heet ‘angiotensine converterend enzym’, oftewel ‘ACE’.

Angiotensine II zorgt ervoor dat de spiertjes in de wanden van de slagaders samentrekken. De bloedvaten knijpen zo samen. Het gevolg is dat de druk in de bloedvaten toeneemt. Zo zorgt angiotensine II ervoor dat de bloeddruk omhoog gaat.

Remmen omzetting angiotensine I → angiotensine II

ACE-remmers gaan de werking van ACE tegen. Omdat ACE de omzetting van angiotensine I naar angiotensine II bevordert zullen ACE-remmers deze omzetting tegenhouden. Het gevolg is dat minder angiotensine II wordt gevormd. Daardoor zullen de spiertjes in de bloedvatwand verslappen. Het gevolg is dat de weerstand van de bloedvaten afneemt, waardoor de bloeddruk daalt.

Werking bij hartfalen

Doordat bij gebruik van ACE-remmers de bloedvaten ontspannen hoeft het hart minder hard te werken om toch voldoende bloed rond te pompen. Dat is van belang bij de behandeling van hartfalen. Bij mensen met hartfalen werkt de hartspier niet goed. Door het verlagen van de weerstand in de bloedvaten kan met behulp van ACE-remmers makkelijker bloed worden rondgepompt.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

ACE-remmers worden gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie) en hartfalen. Soms worden ze ook gebruikt bij de behandeling van slecht werkende nieren (nierfalen).

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

De meeste bijwerkingen van ACE-remmers kunnen worden verklaard door hun werking.

Doordat ACE-remmers de bloeddruk verlagen kan een licht gevoel in het hoofd bij opstaan of overeind komen ontstaan. Dit wordt ‘orthostatische hypotensie‘ genoemd. De klachten worden veroorzaakt doordat de doorbloeding van de hersenen tijdelijk minder wordt.

Gebruik van ACE-remmers kan ook leiden tot een verhoogd kalium gehalte in het bloed (hyperkaliëmie). Dat komt doordat ACE-remmers het aldosteron gehalte in het bloed verlagen. Aldosteron is een hormoon dat ervoor zorgt dat kalium wordt uitgescheiden in de urine. Als er minder aldosteron is zal er ook minder worden uitgescheiden in de urine. Het gevolg is dat het kalium gehalte in het bloed omhoog gaat.

ACE-remmers staan erom beken dat ze een droge hoest (prikkelhoest) kunnen veroorzaken. Dit komt doordat ACE-remmers het bradykinine gehalte in het bloed verhogen.

Ten slotte is het risico op het krijgen van het zogenaamde ‘complex regionaal pijnsyndroom‘ verhoogd bij het gebruik van ACE-remmers. Ook dit hangt samen met een verhoging van het bradykinine gehalte door ACE-remmers.

Engelse vertaling

ACE inhibitors

1 gedachte over “ACE-remmers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven