Dutasteride

Bijgewerkt op 12 november 2022

Wat is dutasteride?

Dutasteride is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van plasklachten bij mannen met goedaardige prostaatvergroting. Het wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline onder de merknaam Avodart. Avodart wordt geleverd als capsule. Elke capsule bevat 0,5 mg dutasteride. Er zijn ook merkloze (generieke) producten beschikbaar die dutasteride bevatten.

Hoe werkt het?

Dutasteride remt het enzym 5-alfa-reductase in ons lichaam. Dit enzym bevordert de omzetting van het mannelijke geslachtshormoon testosteron in dihydrotestosteron. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme van dutasteride op de webpagina over 5-alfa-reductaseremmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Dutasteride wordt gebruikt bij de behandeling van plasklachten die worden veroorzaakt door goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan dutasteride bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn borstvorming (gynecomastie), verminderd libido (geen zin in seks), impotentie (erectiestoornis), gestoorde zaadlozing (ejaculatiestoornis), duizeligheid, haaruitval of juist overmatige beharing (hypertrichose). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Avodart.

Scroll naar boven