5-alfa-reductaseremmers

Bijgewerkt op 21 november 2022

Wat zijn 5-alfa-reductaseremmers?

5-alfa-reductaseremmers zijn geneesmiddelen die de werking van het enzym 5-alfa-reductase in ons lichaam remmen. Ze worden gebruikt bij de behandeling van goedaardige prostaatvergroting en kaalheid (alopecia).

Welke zijn er?

In de tabel hieronder een overzicht van geneesmiddelen die tot de 5-alfa-reductaseremmers worden gerekend.

GeneesmiddelMerknaamFabrikantToepassing
dutasterideAvodartGlaxoSmithKlinegoedaardige prostaatvergroting
finasteridePropeciaOrganonkaalheid
finasterideProscarOrganongoedaardige prostaatvergroting
overzicht van de verschillende 5-alfa-reductaseremmers

Hoe werken ze?

Zoals de naam al zegt remmen 5-alfa-reductaseremmers de activiteit van het enzym 5-alfa-reductase. Dit enzym zit in cellen van bepaalde organen in ons lichaam, waaronder de prostaat. In de prostaat remt 5-alfa-reductase de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron. Dihydrotestosteron speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie). Door de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron te remmen wordt prostaatvergroting tegengegaan.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

5-alfa-reductaseremmers worden gebruikt bij de behandeling van plasklachten die worden veroorzaakt door goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie). Daarnaast worden ze gebruikt bij de behandeling van kaalheid volgens het mannelijke patroon van haaruitval.

Welke bijwerkingen geven ze?

Net als andere geneesmiddelen kunnen 5-alfa-reductaseremmers bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn geen zin in seks (afgenomen libido), moeite met het krijgen van een erectie (impotentie), borstvorming bij mannen (gynecomastie), depressiviteit en pijn in de zaadbal. Ook kan het gehalte aan prostaat specifiek antigeen (PSA) in het bloed dalen.

Verder kan gebruikt van dit soort middelen leiden tot een iets verhoogd risico op het krijgen van een ernstiger vorm van prostaatkanker. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de webpagina’s van de afzonderlijke middelen.

Engelse vertaling

5-alpha reductase inhibitors, 5-ARI’s

Scroll naar boven