Geactiveerde kool

Wat is geactiveerde kool?

Geactiveerde kool, of kortweg ‘actieve kool’, is een middel dat gebruikt wordt om vocht op te nemen in het maagdarmkanaal. Het middel is alom bekend onder de merknaam ‘Norit’.

Norit (geactiveerde kool)
Norit (geactiveerde kool) capsules

Waarvoor wordt het gebruikt?

Actieve kool wordt gebruikt bij de behandeling van diarree, en soms ook bij winderigheid. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van bepaalde vergiftigingen of overdoseringen van geneesmiddelen.

Hoe werkt het?

Actieve kool heeft de eigenschap dat het stoffen kan opnemen. Als het wordt ingeslikt kan het in het maagdarmkanaal stoffen in zich opnemen en vervolgens met de ontlasting verwijderen uit het lichaam. Zo zal de geactiveerde kool bij inname van giftige stoffen deze stoffen binden zodat ze niet via de darm worden opgenomen in het bloed, maar worden uitgescheiden met de ontlasting. Dit geldt overigens niet voor alle vergiftigingen.

Bijwerkingen geactiveerde kool

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Dosering geactiveerde kool

Norit wordt geleverd als tablet met 125 mg geactiveerde kool, capsules met 200 mg geactiveerde kool of granulaat om drank van de maken.

Gebruik tijdens zwangerschap

Er zijn geen negatieve effecten van actieve kool bekend bij gebruik tijdens de zwangerschap.

Gebruik bij borstvoeding

Er zijn geen negatieve effecten van actieve kool bekend bij gebruik tijdens het geven van borstvoeding.

Wanneer niet gebruiken

Omdat actieve kool de eigenschap heeft andere stoffen te binden kan het gebruik met andere geneesmiddelen, of bijvoorbeeld de anticonceptiepil, leiden tot een verminderde werking van die middelen. Raadpleeg daarom de arts bij gebruik van andere middelen die ook worden doorgeslikt.

Kosten geactiveerde kool

30 Capsules van 200 mg Norit kosten EUR 6,99 exclusief het aflevertarief van de apotheker. Dit middel wordt niet vergoed door de basisverzekering.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 13 april 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 8 november 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *