Geactiveerde kool

Bijgewerkt op 1 december 2021

Wat is geactiveerde kool?

Geactiveerde kool, of kortweg ‘actieve kool’, is een middel dat gebruikt wordt om vocht op te nemen in het maagdarmkanaal. Het middel is alom bekend onder de merknaam ‘Norit’. Norit wordt geleverd als tablet, als capsule en als granulaat voor suspensie (drank). De tabletten bevatten 125 milligram actieve kool, de capsules 200 milligram en het granulaat voor suspensie wordt geleverd in een flacon met 50 gram actieve kool.

Norit (geactiveerde kool)
Norit (geactiveerde kool) capsules

Waarvoor wordt het gebruikt?

Actieve kool wordt gebruikt bij de behandeling van diarree, en soms ook bij winderigheid. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van bepaalde vergiftigingen of overdoseringen van geneesmiddelen.

Hoe werkt het?

Actieve kool heeft de eigenschap dat het stoffen kan opnemen. Middelen die op deze manier werken worden adsorbentia genoemd. Als Norit wordt doorgeslikt kan het in het maagdarmkanaal stoffen in zich opnemen en vervolgens met de ontlasting verwijderen uit het lichaam. Op die manier kunnen giftige stoffen niet via de darm worden opgenomen in het bloed. Dit geldt overigens niet voor alle giftige stoffen.

Bijwerkingen geactiveerde kool

Net als andere medicijnen kan ook geactiveerde kool bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Dosering geactiveerde kool

Norit wordt geleverd als tablet met 125 mg geactiveerde kool, capsules met 200 mg geactiveerde kool of granulaat om drank van de maken. Voor de behandeling van diarree is de aanbevolen dosering 3–4 capsules of 6–9 tabletten per keer. De maximale dosering is 12 capsules of 27 tabletten per dag. Voor de behandeling van intoxicaties (vergiftigingen) wordt meestal de drank (suspensie) gebruikt. De aanbevolen dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patiënt, namelijk 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. De suspensie dient zo spoedig mogelijk na de vergiftiging te worden ingenomen.

Gebruik tijdens zwangerschap

Er zijn geen negatieve effecten van actieve kool bekend bij gebruik tijdens de zwangerschap.

Gebruik bij borstvoeding

Er zijn geen negatieve effecten van actieve kool bekend bij gebruik tijdens het geven van borstvoeding.

Wanneer niet gebruiken

Omdat actieve kool de eigenschap heeft andere stoffen te binden kan het gebruik met andere geneesmiddelen, of bijvoorbeeld de anticonceptiepil, leiden tot een verminderde werking van die middelen. Raadpleeg daarom de arts bij gebruik van andere middelen die ook worden doorgeslikt.

Kosten geactiveerde kool

30 Capsules van 200 mg Norit kosten EUR 6,99 exclusief het aflevertarief van de apotheker. Dit middel wordt niet vergoed door de basisverzekering.

ATC-code

A07BA01


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 13 april 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 1 december 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven