Ganciclovir

Bijgewerkt op 22 mei 2022

Wat is ganciclovir?

Ganciclovir is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door virussen (antiviraal middel). Het wordt op de markt gebracht door onder de merknaam Cymevene. Cymevene wordt geleverd als (poeder voor concentraat voor) infusievloeistof. Elke flacon bevat 500 mg van de werkzame stof. Het middel wordt via een infuus direct in de bloedbaan toegediend. Naast Cymevene zijn ook generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar in Nederland.

Hoe werkt het?

Ganciclovir behoort tot een groep geneesmiddelen die nucleoside en nucleotide analoga worden genoemd. Deze middelen bootsen bepaalde bouwstoffen van DNA van het virus na. Hierdoor kan het virus niet goed DNA opbouwen. Het middel wordt door het virus omgezet in een stofje dat lijkt op desoxyguanosine-trifosfaat, een bouwsteen van het DNA. Dit stofje remt op verschillende manieren de opbouw van DNA door het virus. Hierdoor kan het virus zich niet goed vermenigvuldigen.

Bij welke aandoeningen?

Ganciclovir wordt gebruikt bij de behandeling van infecties door het cytomegalovirus (cytomegalie), zoals bijvoorbeeld ontsteking van het netvlies door cytomegalovirus (CMV-retinitis). Daarnaast wordt het ook gebruikt ter voorkoming (preventie) van dergelijke infecties.

Welke dosering?

Ganciclovir wordt via een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend over een periode van één uur. De juiste dosering is afhankelijk van de leeftijd, het lichaamsgewicht en de werking van de nieren.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antivirale middelen kan ganciclovir bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn kortademigheid, diarree, hoofdpijn, slapeloosheid, veranderde smaak, somberheid, angst of nervositeit en duizeligheid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bloedarmoede, afname van het aantal witte bloedcellen (leukocytopenie), afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie) en afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van ganciclovir.

ATC-code

J05AB06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven