Gabapentine

Wat is gabapentine?

Gabapentine is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van epilepsie en zenuwpijn. Het middel wordt op de markt gebracht door het farmaceutische bedrijf Pfizer onder de merknaam Neurontin. Tegenwoordig zijn ook verschillende merkloze (generieke) versies beschikbaar.

Neurontin (gabapentine) capsules
Neurontin capsules

Bij welke aandoeningen?

Gabapentine is officieel bedoeld voor de behandeling van bepaalde vormen van epilepsie, diabetische neuropathie en postherpetische neuralgie. Tevens wordt het middel gebruikt voor de behandeling van zenuwpijn (neuropathische pijn), zoals bij beknelling van de huidzenuw van het bovenbeen (meralgia paresthetica).

Daarnaast wordt gabapentine in de praktijk ook gebruikt voor heel andere aandoeningen, namelijk het rusteloze benen syndroom (‘restless legs syndrome’), de hik, en opvliegers (‘hot flushes’). Er zijn ook artsen die het middel voorschrijven aan mensen met bipolaire stoornis, maar de werkzaamheid bij die aandoening is niet goed onderzocht. Ten slotte wordt het middel soms ook gebruikt bij de behandeling van complex regionaal pijnsyndroom.

Hoe werkt gabapentine?

Het is niet precies bekend hoe het middel werkt bij de verschillende aandoeningen. Waarschijnlijk vermindert het de prikkeloverdracht tussen hersencellen. Maar het middel heeft ook andere effecten die kunnen bijdragen aan de heilzame werking.

Gebruik van gabapentine

Gabapentine wordt geleverd als tabletten of capsules met 100 mg, 300 mg, 400 mg, 600 mg of 800 mg van de werkzame stof. De tabletten of capsules moeten in het geheel worden doorgeslikt. Dus niet op kauwen of fijnmaken van te voren.

De dosering moet worden opgebouwd. De gebruikelijke begindosering is één keer 300 mg of 400 mg op de eerste dag van de behandeling. Op de tweede dag twee keer 300 mg of 400 mg, en op de derde dag drie keer 300 mg of 400 mg. Eventueel kan de dosering langzaam verder worden opgehoogd tot maximaal 3600 mg per dag in drie doses.

Bij mensen met slecht werkende nieren (nierfalen) moet de dosering worden aangepast.

De door de arts voorgeschreven dosering kan van patiënt tot patiënt verschillen. Kijk daarom altijd op het etiket dat de apotheek op de verpakking plakt. Hierop staat de juiste dosering.

Bijwerkingen gabapentine

De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

De bijwerkingen treden meestal voornamelijk gedurende de eerste weken van de behandeling op. In verband met de vaak optredende slaperigheid wordt het daarom afgeraden om gedurende deze periode auto te rijden of te werken met machines met bewegende delen.

Het gebruik van gabapentine kan in zeldzame gevallen leiden tot afwijkingen van bepaalde bloedwaarden, namelijk:

Wisselwerking met andere middelen

Gabapentine kan een wisselwerking hebben met zogenaamde opioïden. Dat zijn pijnstillers zoals morfine. Deze morfine-achtige pijnstillers kunnen de werking van gabapentine versterken. Het kan daarom nodig zijn om de dosering van het middel te verlagen als tegelijkertijd morfine-achtige pijnstillers worden gebruikt.

Gelijktijdig gebruik van alcohol kan slaperigheid veroorzaken of versterken. Hierdoor kan het reactievermogen afnemen. Wees daarom voorzichtig bij autorijden en bij werken met machines met bewegende delen.

Wat kan ik ervan verwachten?

Bij de behandeling van epilepsie zal het aantal aanvallen afnemen. Bij mensen met zenuwpijn zal de pijn verminderen. Het duurt meestal enkele weken voordat het middel optimaal werkt.

Stoppen met gabapentine

Gebruik van dit middel moet niet van het ene op het andere moment gestaakt worden. Dat kan namelijk leiden tot onttrekkingsverschijnselen zoals veel zweten, gevoelens van angst, slapeloosheid, misselijkheid, en pijn.

Engelse term

gabapentin

ATC-code

N03AX12

Verder lezen

Voor aanvullende informatie over dit product verwijzen we naar de bijsluiter.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 16 februari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 november 2016

2 gedachten over “Gabapentine”

  1. frank velthuizen

    Ik start a.s. maandag om 18.00 uur met het middel gababentine 400 mg, kan dit in
    combinatie met olanzapine 10 mg en depakine 2x daags 900 mg en inhibin 2x 100 mg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven