Fytomenadion

Bijgewerkt op 19 januari 2022

Wat is fytomenadion?

Fytomenadion is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om bloedingen tegen te gaan die het gevolg zijn van een tekort aan vitamine K (vitamine K-deficiëntie). Het middel wordt geleverd als drank en als injectievloeistof.

Hoe werkt het?

Fytomenadion is een vorm van vitamine K, namelijk vitamine K1. Het is van belang voor de aanmaak van stollingsfactoren. Dat zijn stofjes die in de lever worden gemaakt en een belangrijke rol spelen bij het stelpen van bloedingen. Bij een tekort aan vitamine K is de aanmaak van stollingsfactoren in de lever verminderd. Dat kan leiden tot bloedstollingsstoornissen met als gevolg bloedingen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Fytomenadion wordt gebruikt om bloedingen tegen te gaan die het gevolg zijn van een tekort aan bloedstollingsfactoren door een tekort aan vitamine K. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij het gebruik van zogenaamde vitamine K-antagonisten, maar ook bij ziekten van de lever of darmen. Kijk voor meer oorzaken op de webpagina over vitamine K-tekort. Een tekort aan bloedstollingsfactoren ten gevolge van vitamine K-deficiëntie uit zich bij bloedonderzoek als een verhoogde INR.

Welke bijwerkingen geeft het?

Omdat behandeling met fytomenadion in feite het aanvullen van een tekort aan vitamine K is zullen meestal niet of nauwelijks bijwerkingen optreden. Bij toediening via een injectie of infuus kan soms sprake zijn van een reactie op de plaats van injectie of een oppervlakkige bloedvatontsteking (flebitis). In zeldzame gevallen kan een overgevoeligheidsreactie optreden. Na te snelle toediening in een bloedvat kunnen klachten optreden als rode verkleuring van het gezicht, hevig transpireren, cyanose en gevoel van verstikking. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Konakion.

ATC-code

B02BA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven