Frovatriptan

Bijgewerkt op 18 april 2023

Wat is frovatriptan?

Frovatriptan is een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van migraine-aanvallen. Het wordt in Nederland verkocht door Menarini onder de merknaam Fromirex. Ook zijn merkloze (generieke) versies van het product beschikbaar.

Fromirex wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 2,5 milligram frovatriptan.

Frovatriptaan is een zogenaamde ‘triptaan’. Triptanen zijn geneesmiddelen met een overeenkomende chemische structuur. Ze worden gebruikt bij de behandeling van migraine.

Hoe werkt het?

Frovatriptan prikkelt zogenaamde ‘serotonine-receptoren’. Dergelijke serotonine-receptoren zitten in bloedvaten in bepaalde delen van de hersenen. Door deze receptoren te prikkelen bootst frovatriptan de werking van serotonine na.

Serotonine (5-HT) is een chemische stof die voorkomt in onze hersenen. Daar werkt het als signaalstof (neurotransmitter). Dat betekent dat het de prikkeloverdracht tussen hersencellen bevordert. Dat gebeurt doordat serotonine zich bindt aan de serotonine-receptoren. Die zitten onder andere in de wanden van bloedvaten in bepaalde delen van de hersenen.

Tijdens een migraine-aanval treedt verwijding van bloedvaten in bepaalde delen van de hersenen op. Prikkeling van serotonine-receptoren in die bloedvaten leidt tot vernauwing van de bloedvaten. Daarmee wordt de oorzaak van de migraine-aanval weggenomen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan frovatriptan bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van frovatriptan.

frovatriptan - chemische structuur
frovatriptan – chemische structuur (bron: Jü)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van frovatriptan (Fromirex) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven