Frovatriptan

Bijgewerkt op 8 september 2018 door Simpto.nl

Wat is frovatriptan?

Frovatriptan is een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van migraine-aanvallen. Het wordt in Nederland verkocht door Menarini onder de merknaam Fromirex. Ook zijn merkloze (generieke) versies van het product beschikbaar.

Fromirex wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 2,5 milligram frovatriptan.

Frovatriptaan is een zogenaamde ’triptaan’. Triptanen zijn geneesmiddelen met een overeenkomende chemische structuur. Ze worden gebruikt bij de behandeling van migraine.

Werkingsmechanisme frovatriptan

Frovatriptan prikkelt zogenaamde ‘serotonine-receptoren’. Dergelijke serotonine-receptoren zitten in bloedvaten in bepaalde delen van de hersenen. Door deze receptoren te prikkelen bootst frovatriptan de werking van serotonine na.

Serotonine (5-HT) is een chemische stof die voorkomt in onze hersenen. Daar werkt het als signaalstof (neurotransmitter). Dat betekent dat het de prikkeloverdracht tussen hersencellen bevordert. Dat gebeurt doordat serotonine zich bindt aan de serotonine-receptoren. Die zitten onder andere in de wanden van bloedvaten in bepaalde delen van de hersenen.

Tijdens een migraine-aanval treedt verwijding van bloedvaten in bepaalde delen van de hersenen op. Prikkeling van serotonine-receptoren in die bloedvaten leidt tot vernauwing van de bloedvaten. Daarmee wordt de oorzaak van de migraine-aanval weggenomen.

Bijwerkingen frovatriptan

Net als andere medicijnen kan frovatriptan bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van frovatriptan.


frovatriptan - chemische structuur
frovatriptan – chemische structuur (bron: Jü)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 september 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 8 september 2018

Plaats een reactie