Bijgewerkt op 22 juni 2021
Wat is fondaparinux?
Fondaparinux is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om het ontstaan van trombose (bloedstolsels in bloedvaten) tegen te gaan. Het wordt vooral gebruikt om trombose te voorkomen bij patiënten die bedlegerig zijn na operaties aan gewrichten.
Fondaparinux wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline (GSK) onder de merknaam Arixtra. Arixtra is beschikbaar als oplossing voor injectie. Elke milliliter oplossing bevat 5 mg fondaparinux. Het middel wordt met een injectie onder de huid (subcutaan) toegediend. Er zijn wegwerpspuiten met 0,3 ml en met 0,5 ml oplossing.
Arixtra is een receptplichtig geneesmiddel. Het mag alleen worden gebruikt op voorschrift van een arts.
Hoe werkt het?
Fondaparinux behoort tot een groep antistollingsmiddelen die heparinen worden genoemd. Binnen deze groep behoort het tot de zogenaamde laagmoleculaire heparinen. In het engels wordt ook wel gesproken van Low Molecular Weight Heparins (LMWH). Heparinen remmen een bepaald stofje in het bloed dat een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Het gaat om bloedstollingsfactor X. Het doet dit door te binden aan een ander stofje, antitrombine III genaamd.
Bij welke aandoeningen?
Fondaparinux wordt gebruikt ter voorkoming van bloedstolsels in bloedvaten. Het gaat dan met name om het voorkomen van trombose en embolieën bij mensen die langdurig bedlegerig zijn, bijvoorbeeld na een operatie aan de knie of de heup. Daarnaast wordt het middel ook gebruikt bij de behandeling van instabiele angina pectoris en na een hartaanval (myocardinfarct).
Welke dosering?
De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 2,5 mg diep onder de huid toedienen. De injecties worden afwisselend links en rechts toegediend, bijvoorbeeld in de buikwand. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.
Welke bijwerkingen kan het geven?
Net als andere antistollingsmiddelen kan fondaparinux bijwerkingen geven. Veel voorkomende bijwerkingen zijn bloedneus, bloedend tandvlees, bloed in de urine (roze of rode urine), bloedarmoede en blauwe plekken. Sommige patiënten worden misselijk, gaan bloed ophoesten (hemoptoë) of krijgen een inwendig bloeding of hersenbloeding. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals trombocytopenie (afname van het aantal bloedplaatjes).
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de productsamenvatting in de EPAR van Arixtra. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.
ATC-code
B01AX05