Follitropine

Bijgewerkt op 29 juni 2021

Wat is follitropine?

Follitropine is een geneesmiddel dat ervoor zorgt dat follikels in de eierstokken uitrijpen. Het wordt gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF en ICSI. Daarnaast wordt het ook gebruikt om de aanmaak van zaadcellen bij mannen te bevorderen. Follitropine wordt onder verschillende merknamen op de markt gebracht, waaronder Bemfola, Gonal-F, Ovaleap, Puregon en Rekovelle. Alle middelen worden geleverd als (poeder voor) injectievloeistof. De injectievloeistof wordt onder de huid (subcutaan) toegediend.

Bij welke aandoeningen?

Vrouwen

Follitropine wordt gebruikt bij kunstmatige voortplantingstechnieken zoals in vitro fertilisatie (IVF) en intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Door gebruik van dit middel worden de eierstokken geprikkeld om meerdere follikels te laten rijpen. Uit deze follikels kunnen vervolgens eicellen worden geoogst die in het laboratorium worden bevrucht door zaadcellen.

Een andere toepassing van follitropine is bij de behandeling van anovulatie. Anovulatie is een aandoening waarbij een vrouw geen eisprongen heeft. Het kan onder andere voorkomen bij vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).

Mannen

Bij mannen die onvoldoende zaadcellen aanmaken kan follitropine worden gebruikt om de aanmaak van zaadcellen door de zaadballen (testikels) te bevorderen.

Welke producten zijn er?

Er zijn verschillende geneesmiddelen op de markt die follitropine bevatten.

Geneesmiddel (Merknaam)FabrikantWerkzame bestanddeel
BemfolaGedeon Richterfollitropine-alfa
Gonal-FMerckfollitropine-alfa
OvaleapTheramexfollitropine-alfa
PuregonMSDfollitropine-bèta
RekovelleFerringfollitropine-delta
geneesmiddelen in Nederland die follitropine bevatten

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook follitropine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, opgeblazen gevoel in de buik, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en lokale reacties op de injectieplaats zoals jeuk, pijn en roodheid.

ATC-code

G03GA05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven