Foliumzuur

Bijgewerkt op 29 december 2022

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een stof die ons lichaam nodig heeft voor de vorming van bloedcellen en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Foliumzuur wordt niet door ons lichaam zelf aangemaakt. We krijgen het via de voeding binnen in een vorm die ‘folaat’ heet.

foliumzuur tabletten
foliumzuur tabletten

Een stof die van groot belang is voor de werking en ontwikkeling van ons lichaam, maar niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt wordt ‘vitamine’ genoemd. Foliumzuur is dus ook een vitamine. Vroeger werd het ‘vitamine B11’ genoemd. In de Verenigde Staten wordt het soms ‘vitamine B9’ genoemd.

Waarvoor dient het?

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van zogenaamde ‘nucleotiden’. Dat zijn bouwstenen voor DNA en RNA. Het speelt vooral een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen (erytrocyten) en bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij ongeboren baby’s. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede. Een tekort bij een zwangere vrouw kan leiden tot afwijkingen bij het ongeboren kind.

Waar zit het in?

De natuurlijke vorm van foliumzuur is folaat. Folaat is vooral te vinden in groente, fruit en orgaanvlees (nieren, lever). Het natuurlijke folaat wordt nogal snel omgezet in andere stofjes bij bewaren of bewerken van groente en fruit. Daarom is het van belang om vooral verse groente en fruit te eten om voldoende folaat binnen te krijgen.

Daarnaast zijn er voedingssupplementen die foliumzuur bevatten. Foliumzuur uit tabletten wordt in ons lichaam omgezet in folaat.

Wanneer is sprake van een tekort?

Als de concentratie van folaat in het bloed (of eigenlijk: bloedserum) lager is dan 3 ng/ml is er sprake van een tekort. Dit wordt ook wel foliumzuurdeficiëntie of folaatdeficiëntie genoemd. Om een tekort te voorkomen wordt aanbevolen om ervoor te zorgen dagelijks 300 Âµg foliumzuur binnen te krijgen.

Wanneer extra foliumzuur gebruiken?

Er zijn een aantal omstandigheden en aandoeningen waarbij het verstandig kan zijn om extra foliumzuur te gebruikten, namelijk bij een tekort aan foliumzuur (foliumzuurdeficiëntie), aan vrouwen die zwanger willen worden, en bij een verhoogd homocysteïne gehalte bij hart- en vaatziekten.

Preventie open ruggetje

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Een tekort geeft een grotere kans op afwijkingen bij de ongeboren baby, zoals een open ruggetje, een hazenlip en anencefalie. Daarom wordt sinds 1993 aan vrouwen die zwanger willen worden geadviseerd om al voor de bevruchting te beginnen met het slikken van foliumzuurtabletten en daarmee door te gaan tot een zwangerschapsduur van  8 weken. De aanbevolen dosering is 0,4-0,6 mg per dag.

Welke producten zijn er?

Er zijn verschillende foliumzuurtabletten op de markt. Overzicht volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven