Bijgewerkt op 23 juli 2018 door Simpto.nl
Inhoud
Wat is flufenazine?
Flufenazine is een geneesmiddel tegen psychoses, een zogenaamd ‘antipsychoticum‘.
Flufenazine wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Anatensol. Het wordt gemaakt door de firma Bristol-Myers Squibb.
Anatensol wordt geleverd als (concentraat voor) vloeistof voor injectie of infusie direct in de bloedbaan.
Flufenazine-decanoaat
In Nederland wordt flufenazine meestal gebruikt in een versie waarbij een ester is verbonden aan het flufenazine-molecuul. Deze versie wordt flufenazine-decanoaat genoemd. Flufenazine-decanoaat wordt veel langzamer afgebroken dan flufenazine. Daardoor is het langer werkzaam dan flufenazine. Flufenazine-decanoaat wordt daarom gebruikt als ‘depot-injectie’.
Toepassingen (indicaties) flufenazine
Flufenazine wordt gebruikt voor de behandeling van psychoses, zoals bijvoorbeeld bij mensen met schizofrenie. Daarnaast wordt het soms gebruikt voor de behandeling van manie, en bij mensen die erg verward en/of erg onrustig zijn.
Flufenazine injecties worden vooral toegepast als niet goed gecontroleerd kan worden of iemand zijn/haar medicijnen zelf inneemt.
Werking flufenazine
Net als andere antipsychotica werkt flufenazine doordat het de werking van neurotransmitters (signaalstofjes) in de hersenen beïnvloedt. Het gaat dan met name om de neurotransmitters dopamine en serotonine.
Contra-indicaties
Omdat flufenazine een depressie kan verergeren mag het middel niet worden gebruikt door mensen die lijden aan depressie. Kijk voor meer contra-indicaties in de bijsluiter van flufenazine-decanoaat.
Bijwerkingen flufenazine
Net als andere antipsychotica kan broomperidol bijwerkingen geven. Hieronder staan de meest voorkomende bijwerkingen genoemd.
- Spierstijfheid
- Trillen of beven van de handen (tremor)
- Langzaam bewegen (bradykinesie)
- Gevoel van innerlijke onrust (akathisie)
Kijk voor meer bijwerkingen in de bijsluiter van flufenazine-decanoaat.
Andere talen
Engelse vertaling
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 23 juli 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 23 juli 2018