Filgrastim

Bijgewerkt op 22 april 2021

Wat is filgrastim?

Filgrastim is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de aanmaak van witte bloedcellen te stimuleren bij mensen die worden behandeld met chemotherapie. Het middel wordt op de markt gebracht door Amgen onder de merknaam Neupogen. Inmiddels zijn ook kopieën van Neupogen beschikbaar. Zie tabel hieronder. Al deze middelen worden geleverd als injectievloeistof.

MerknaamBedrijfToedieningsvorm
NeupogenAmgeninjectievloeistof
AccofilAccord Healthcareinjectievloeistof
NivestimPfizerinjectievloeistof
TevagastrimPharmachemieinjectievloeistof
ZarzioSandozinjectievloeistof
Beschikbare geneesmiddelen met filgrastim – bron: Farmacotherapeutisch Kompas

Hoe werkt het?

Filgrastim is een zogenaamde koloniestimulerende factor. Het is een synthetische versie van het van nature in het lichaam voorkomende eiwit G-CSF (granulocyte-colony stimulating factor). G-CSF stimuleert in het beenmerg de aanmaak van granulocyten. Granulocyten zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij de afweer tegen infecties.

Bij welke aandoeningen?

Filgrastim wordt gebruikt om de aanmaak van een bepaald type witte bloedcellen te stimuleren bij mensen die chemotherapie krijgen. Het gaat om witte bloedcellen van het type neutrofiele granulocyt. Neutrofiele granulocyten spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen infecties door bacteriën. De antikankergeneesmiddelen waaruit chemotherapie bestaat kunnen de aanmaak van dit soort bloedcellen sterk belemmeren. Dan ontstaat een afname van het aantal neutrofiele granulocyten in het bloed. Dit wordt neutrocytopenie of neutropenie genoemd.

Door de afname van het aantal neutrofiele granulocyten neemt het risico op infecties en koorts toe. In dat geval wordt gesproken van neutropene koorts. Door vóór toediening van de chemotherapie filgrastim te geven wordt de kans op het ontstaan van neutropene koorts verlaagd. Het middel wordt alleen voorgeschreven als de chemotherapie bestaat uit antikankermiddelen (cytostatica) waarvan bekend is dat ze een langdurige verlaging van het aantal neutrofiele granulocyten kunnen geven.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook filgrastim bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, moeheid, koorts, misselijkheid, braken en diarree. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Neupogen.

ATC-code

L03AA02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven