Fenelzine

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is fenelzine?

Fenelzine is een geneesmiddel tegen depressie. Het wordt in Nederland op de markt gebracht door Orly Pharma onder de merknaam Nardil. In België door Pfizer onder de merknaam Nardelzine. Nardil en Nardelzine worden geleverd als tablet. Elke tablet bevat 15 mg fenelzine. Middelen tegen depressie worden ‘antidepressiva‘ genoemd. Fenelzine is dus een antidepressivum.

Nardil (fenelzine) tabletten
Nardil tabletten

Hoe werkt het?

Fenelzine remt een enzym in ons lichaam. Dit enzym wordt ‘monoamine-oxidase’ genoemd, afgekort ‘MAO’. MAO speelt een belangrijke rol bij het afbreken van signaalstoffen in de hersenen. Voorbeelden van dergelijke signaalstoffen zijn serotonine, noradrenaline en dopamine.

Doordat fenelzine de afbraak van deze signaalstoffen tegengaat zal het gehalte aan deze stoffen omhoog gaan. Voor mensen met depressie is dat van belang. Zij hebben namelijk vaak een verlaagd serotonine en noradrenaline gehalte in de hersenen. Doordat fenelzine het gehalte aan deze signaalstoffen in de hersenen verhoogt gaat het depressie tegen.

Geneesmiddelen die het enzym monoamine-oxidase – afgekort ‘MAO’ – remmen worden ‘MAO-remmers‘ genoemd. Fenelzine is dus zo’n MAO-remmer. Andere MAO-remmers zijn moclobemide en tranylcypromine.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Fenelzine wordt gebruikt bij de behandeling van depressiviteit. Het middel wordt voorgeschreven als andere antidepressiva niet of onvoldoende werken.

Ook wordt het soms voorgeschreven aan mensen met zogenaamde ‘atypische depressie‘, bipolaire stoornis, paniekstoornis, angststoornissen en posttraumatische stress-stoornis.

In welke dosering?

De meest gebruikte begindosering is driemaal daags 1 tablet van 15 mg. De dosering kan – afhankelijk van het optreden van bijwerkingen – langzaam worden verhoogd. De maximum dosering na vier weken is 90-120 mg per dag.

Zodra de klachten verminderen kan de dosering geleidelijk worden verminderd. Meestal wordt gedurende langere tijd een onderhoudsdosering voorgeschreven.

Fenelzine kan – vooral bij ouderen – leiden tot orthostatische hypotensie. Het risico op vallen is daardoor verhoogd. Daarom moet het middel bij oudere patiënten voorzichtig worden gedoseerd.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan Nardil bijwerkingen geven. Hieronder een lijst met de meest voorkomende bijwerkingen.

Wanneer NIET gebruiken?

Fenelzine heeft wisselwerkingen met nogal wat andere geneesmiddelen. Als je andere geneesmiddelen gebruikt is het raadzaam de arts of apothekere te vragen of die goed samengaan met fenelzine. Voorbeelden zijn medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica), medicijnen tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva) en medicijnen tegen suikerziekte (bloedsuikerverlagende middelen).

Er zijn een aantal contra-indicaties voor het gebruik van fenelzine. Dat betekent dat, als je één of meer van de volgende aandoeningen hebt, je het middel niet mag gebruiken.

Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft wordt het afgeraden fenelzine te gebruiken.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie over Nardil verwijzen wij naar de bijsluiter van dit middel.

1 gedachte over “Fenelzine”

  1. Chantal Boucherie

    Geachte,

    Sinds een 3tal maanden is er in België heel wat medicatie plots niet meer verkrijgbaar waaronder Nardelzine (of Nardil). Ik gebruik dit al jaren en kan niet zonder. Vandaar dat ik mij tot jullie wend. Kan dit bij jullie wel aangekocht worden mits voorlegging van een voorschrift van de arts ?
    Ben bereid om daarvoor naar Eindhoven te komen.
    Alvast bedankt,
    Chantal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven