Febuxostat

Bijgewerkt op 14 maart 2020

Wat is febuxostat?

Febuxostat is een geneesmiddel tegen jicht. Het wordt op de markt gebracht door het bedrijf Menarini onder de merknaam Adenuric.

Adenuric (febuxostat)
Adenuric tabletten

Hoe werkt het?

Febuxostat verlaagt het urinezuur gehalte in het bloed. Hiermee wordt de kans op het krijgen van een jichtaanval verlaagd.

Het urinezuur gehalte wordt verlaagd doordat het enzym dat de vorming van urinezuur uit xanthine en hypoxanthine bevordert wordt geremd. Het gevolg is dat er minder urinezuur wordt gevormd.

Bijwerkingen febuxostat

De volgende bijwerkingen komen regelmatig voor:

Daarnaast zijn er nog een groot aantal bijwerkingen die zelden voorkomen.

Dosering

Adenuric wordt geleverd als tabletten met 80 mg en tabletten met 120 mg febuxostat. De gebruikelijke dosering is éénmaal daags een tablet van 80 mg. Als daarmee na enkele weken het urinezuur gehalte onvoldoende is afgenomen kan deze dosis worden verhoogd naar 120 mg. Het streven is om het urinezuur gehalte onder de 6 mg/dl (357 micromol/l) te krijgen.

Gebruik bij zwangerschap en borstvoeding

Op dit moment zijn onvoldoende gegevens beschikbaar over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Daarom wordt gebruik van Adenuric in beide omstandigheden ontraden.

Verder lezen

Voor uitgebreide informatie over dit product verwijzen we naar de EPAR. Een EPAR (European Public Assessment Report) is een officieel document van de Europese geneesmiddelenregistratie autoriteiten met daarin de productkenmerken van het betreffende geneesmiddel.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 10 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven