Fampridine

Bijgewerkt op 16 februari 2022

Wat is fampridine?

Fampridine is een geneesmiddel tegen multiple sclerose. Het wordt op de markt gebracht door Biogen onder de merknaam Fampyra. Fampyra wordt geleverd als tablet met gereguleerde afgifte. Elke tablet bevat 10 mg fampridine.

Hoe werkt het?

Fampridine is een zogenaamde kaliumkanaalblokker.

Voor welke indicaties?

Fampridine wordt gebruikt bij de behandeling van multiple sclerose. Meer specifiek is het bedoeld om het loopvermogen te verbeteren.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is tweemaal per dag (’s ochtends en ’s avonds met 12 uur tussenpauze) 10 mg. De tabletten dienen in z’n geheel te worden ingenomen, zonder voedsel.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan fampridine bijwerkingen veroorzaken. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn urineweginfecties (bijv. blaasontsteking), griep, hoofdpijn, slapeloosheid, keelontsteking, hartkloppingen, misselijkheid, darmverstopping, zich zwak voelen, moeite om het evenwicht te bewaren, trillende handen (tremor) en een opgeblazen gevoel.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Fampyra. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

N07XX07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven