Famciclovir

Wat is famciclovir?

Famciclovir is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van virusinfecties. Het middel werd oorspronkelijk door Novartis op de markt gebracht onder de merknaam Famvir. Tegenwoordig wordt het middel door verschillende fabrikanten als merkloos (generiek) middel op de markt gebracht.

Famvir (famciclovir)
Famvir tabletten

Bij welke aandoeningen?

Famciclovir wordt vooral gebruikt bij de behandeling van gordelroos (herpes zoster) en herpes van de geslachtsorganen (herpes genitalis). Soms wordt het ook voorgeschreven aan mensen met een verminderde weerstand die last hebben van een koortslip (herpes labialis), of aan mensen met een HIV-infectie die last hebben van een herpes-infectie.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook famciclovir bijwerkingen geven. Hieronder staan de meest voorkomende bijwerkingen vermeld.

Levering en dosering

Famciclovir wordt geleverd als tabletten met 125 mg of 500 mg van de werkzame stof. De behandeling moet zo spoedig mogelijk na het verschijnen van de eerste symptomen worden begonnen. De gebruikelijke dosering voor volwassenen is driemaal daags een tablet van 500 mg. Voor mensen met slecht werkende nieren ligt de werkzame dosering lager. De dosering kan daarom van patiënt tot patiënt verschillen en wordt bepaald door de behandelend arts. De voorgeschreven dosering zal door de apotheek op de verpakking van de tabletten worden vermeld.


Uitgegeven door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 7 juni 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 26 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven