Factor XIII

Wat is factor XIII?

Factor XIII is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde stollingsstoornissen. Het is een synthetische versie van bloedstollingsfactor XIII. Factor XIII wordt op de markt gebracht door CSL Behring onder de merknaam Cluvot. Cluvot wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof. De injectievloeistof wordt direct in een ader (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Factor XIII is een synthetische versie van bloedstollingsfactor XIII.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Factor XIII wordt gebruikt bij de behandeling en preventie van bloedingen bij mensen met een aangeboren stollingfactor XIII-tekort (factor XIII-deficiëntie).

Welke dosering?

De dosering wordt voor elke patiënt afzonderlijk bepaald op basis van lichaamsgewicht, de klinische toestand en bepaalde laboratoriumwaarden. Het middel dient langzaam in een ader (intraveneus) toegediend te worden.

Welke bijwerkingen geeft het?

Omdat factor XIII een lichaamseigen stofje vervangt heeft het nauwelijks bijwerkingen. Heel soms komen overgevoeligheidsreactie en een verhoogde lichaamstemperatuur voor. Kijk voor aanvullende informatie in de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Cluvot. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

B02BD07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven