Factor VIII

Bijgewerkt op 14 maart 2022

Wat is factor VIII?

Factor VIII is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde bloedstollingsstoornissen. Het wordt op de markt gebracht door Octapharma onder de merknaam Octanate. Octanate wordt geleverd als poeder voor injectievloeistof. De injectievloeistof wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Factor VIII wordt gebruikt bij de behandeling en preventie van bloedingen bij mensen met hemofilie A of een verworven verlaagde factor VIII-activiteit

Hoe werkt het?

Factor VIII vervangt stollingsfactor VIII bij mensen met een tekort aan stollingsfactor VIII.

Welke dosering?

De dosering wordt per patiënt bepaald en is afhankelijk van het gewicht van de patiënt, de algehele conditie van de patiënt, de plaats en omvang van de bloeding of de aard van de operatieve ingreep. Het middel dient langzaam in een ader (intraveneus) te worden toegediend.

Welke bijwerkingen geeft het?

Omdat factor VIII een stollingsfactor vervangt die van nature in het lichaam voorkomt geeft het over het algemeen weinig bijwerkingen. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn onder andere reactie op de plaats van injectie, overgevoeligheidsreacties, hoofdpijn, koorts, koude rillingen, lage bloeddruk, opvliegers, misselijkheid, braken, beklemmend gevoel op de borstkas, tintelend gevoel, lusteloosheid en netelroos. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Octanate. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

ATC-code

B02BD02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven