Ezetimibe

Bijgewerkt op 12 februari 2020

Wat is ezetimibe?

Ezetimibe is een geneesmiddel voor de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Het middel wordt op de markt gebracht door de firma MSD onder de merknaam Ezetrol®.

Ezetrol (ezetimibe)
verpakking Ezetrol (ezetimibe) 10 mg tabletten

Ezetrol wordt geleverd als tabletten met 10 mg van de werkzame stof ezetimibe.

Hoe werkt het?

In onze voeding zit cholesterol. Cholesterol in het voedsel wordt na inname opgenomen in de dunne darm. Ezetrol® remt de opname van cholesterol in de dunne darm. Hierdoor komt minder cholesterol in het bloed terecht.

Bij welke aandoeningen?

Ezetimibe wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Daarnaast kan het ook worden gebruikt door mensen met een zeldzame erfelijke ziekte die ‘fytosterolemie‘ wordt genoemd.

Welke bijwerkingen geeft het?

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Gebruik en dosering

Voor een goede werking dient ezetimibe te worden gebruikt in combinatie met een vetarm dieet. De gebruikelijke dosering is één tablet van 10 mg per dag. De tablet kan op elk tijdstip van de dag worden ingenomen.

Gebruik tijdens zwangerschap

Er zijn te weinig gegevens beschikbaar over het gebruik tijdens de zwangerschap. Daarom wordt het gebruik tijdens de zwangerschap afgeraden, tenzij de behandelend arts vindt dat gebruik van het middel noodzakelijk is.

Gebruik tijdens borstvoeding

Omdat uit dierstudies is gebleken dat ezetimibe wordt uitgescheiden in de moedermelk wordt gebruik door zogende vrouwen afgeraden.

Wat kost het?

Ezetrol® kost EUR 38,93 per 30 tabletten. Dit bedrag is exclusief het aflevertarief van de apotheker. Let op! Prijzen zijn aan verandering onderhevig.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie over Ezetrol® kunt u de online bijsluiter lezen.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 29 oktober 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 12 februari 2020

1 gedachte over “Ezetimibe”

  1. Is er bekend of een van de bijwerkingen van dit medicijn de ziekte van ménière kan veroorzaken? Ik heb zelf het idee van wel namelijk gezien de testen die ik bij mijzelf heb uit gevoerd? Ik slik nu zin maart geen pillen meer en heb zins die tijd geen aanvallen meer gehad terwijl ik in het jaar daarvoor iedere 3 maanden een aanval heb gehad. Deze aanvallen duurde ongeveer 24 uur per aanval.
    Deze aanvallen zijn gestart op het moment dat ik cholesterol verlagende middelen ging gebruiken.
    Groet,
    Jelle B.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven