Exemestaan

Wat is exemestaan?

Exemestaan is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Aromasin. Aromasin wordt geleverd als omhulde tablet. Eén tablet Aromasin bevat 25 milligram exemestaan.

verpakking Aromasin (exemestaan) 25 mg tabletten
verpakking Aromasin (exemestaan) 25 mg tabletten – bron: Pfizer

Hoe werkt het?

Aromasin (exemestaan) behoort tot een groep geneesmiddelen die aromataseremmers worden genoemd. Aromataseremmers zijn geneesmiddelen die de werking van het enzym aromatase tegengaan. Aromatase zorgt voor de omzetting van mannelijke geslachtshormonen (androgenen) in oestrogenen. Door dit enzym te remmen worden dus minder oestrogenen aangemaakt. Dat kan belang zijn bij de behandeling van bepaalde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld hormoongevoelige borstkanker.

Bij welke aandoeningen?

Aromasin wordt gebruikt bij de behandeling van hormoongevoelige borstkanker bij vrouwen in de overgang.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan ook dit middel bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn veel zweten, opvliegers, moeheid, depressiviteit, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, duizeligheid, slecht slapen, misselijkheid, buikpijn, pijnlijke gewrichten en spierpijn. Bij sommige gebruikers kunnen ook afwijkingen in het bloed optreden, zoals een afname van het aantal witte bloedcellen (leukocytopenie), in het bijzonder een verlaging van het aantal lymfocyten (lymfopenie), en verhoging van de leverenzymen ALAT, ASAT en alkalische fosfatase. Een zeldzame complicatie van gebruik van dit middel is het optreden van carpale tunnelsyndroom.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Aromasin.

1 gedachte over “Exemestaan”

  1. Wat ik helaas nergens kan vinden hoeveel de kans op borstkanker verminderd wordt. Is het minder dan 10 % op de toch al niet hoge kans dan stop ik onmiddelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven