Evolocumab

Bijgewerkt op 8 november 2022

Wat is evolocumab?

Evolocumab is een geneesmiddel tegen een verhoogd cholesterol gehalte. Het middel werd in 2015 goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. Het wordt op de markt gebracht door het bedrijf Amgen onder de merknaam Repatha. Het middel wordt toegediend als injectie onder de huid.

Repatha (evolocumab)
verpakking Repatha injectie (evolocumab) – bron: McKesson

Hoe werkt het?

Evolocumab is een zogenaamd ‘humaan monoklonaal antilichaam‘. Dat is een antistof die gericht is tegen een bepaald stofje in het menselijk lichaam. In dit geval gaat het om een stofje dat ‘PCSK9-eiwit’ wordt genoemd. PCSK9 staat voor  Proproteïneconvertase Subtilisine/Kexine Type 9. Evolocumab behoort daarom tot een nieuwe groep geneesmiddelen die ‘PCSK9-remmers‘ worden genoemd. Een andere PCSK9-remmer is alirocumab (merknaam: Praluent).

Het PCSK9-eiwit bindt met zogenaamde LDL-receptoren op levercellen. LDL staat voor ‘low-density lipoproteïne. Deze LDL-receptoren zorgen ervoor dat LDL-cholesterol vanuit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Binding van het PCSK9-eiwit met LDL-receptoren leidt ertoe dat de LDL-receptoren worden afgebroken. Daardoor kan minder LDL-cholesterol worden verwijderd uit het bloed.

Door PCSK9 te remmen voorkomt evolocumab dat LDL-receptoren worden afgebroken. Zo bevordert het opname van LDL-cholesterol vanuit het bloed in de cellen. Het LDL-cholesterol gehalte in het bloed zal zo omlaag gaan.

Voor wie?

Evolocumab wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogd cholesterol gehalte bij wie andere geneesmiddelen (statines en ezetimibe) onvoldoende werken of niet goed worden verdragen.

Welke dosering?

Repatha wordt geleverd als injectievloeistof in voorgevulde spuiten. Een injectiespuit bevat 140 mg van de actieve stof. De meest gebruikte dosering is 140 mg eenmaal per 2 weken of 420 mg eenmaal per maand. De injecties worden gezet in de buik, het dijbeen of de bovenarm.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Het middel kan de volgende bijwerkingen geven:

 • huiduitslag
 • misselijkheid
 • pijn in de gewrichten
 • pijn in de rug
 • reactie op de plaats van de injectie

Verder lezen

Voor aanvullende informatie over dit geneesmiddel verwijzen we naar de EPAR van dit product. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Dit rapport is afkomstig van de Europese gezondheidsautoriteiten.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van evolocumab vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

53 gedachten over “Evolocumab”

 1. fokko buurma

  Na drie soorten statines te hebben gebruikt overgestapt op repatha.
  Ik denk dat ik door het gebruik van statines polyneuropathie heb ontwikkeld.
  Na de derde spuit repatha kreeg ik na ongeveer 3 uur ontzettend veel pijn.
  De pijn bleef gedurende 1,5 dag en ging langzaam over in de bekende neuropathische
  verschijnselen als prikkeling en doof gevoel, alleen in sterkere mate als voor de injectie.
  Mijn vraag is nu, is er een relatie tussen PNP en de verschijnselen ontstaan na de injectie met repatha.
  Maakt het uit waar de injectie wordt gezet, is er kans dat het te dicht bij een bloedvat is geinjecteerd, waardoor er te snel en te veel PCSK-9 remmer in de bloedbaan is terechtgekomen.

 2. Joke Wesdorp

  Ik heb een vraag. Sinds 2018 spuit ik Repatha mijn cholesterol was boven de 10! Ik heb al 50 jaar rugklachten (hernia’s) en PDS (darmklachten) Repatha werkt goed op verlaging 2.3! Meer rugpijn en obstipatie. Tijdens Corona niet gespoten. Cholesterol was weer 9.2 maar geen obstipatie meer, wel rugpijn. Nu spuit ik weer en de obstipatie is in alle hevigheid. Veel buikpijn! Kan dit ook een bijwerking zijn? Of staat dit los van elkaar!

 3. Leon wetzels

  Ik heb 13 jaar geleden een bypass operatie gehad die niet goed is gegaan waar na ik 5 maanden later gedotterd ben. Daar na heb ik 10 keer de kennedymars (80km) 10 keer de nacht van gulpen )70km) en 12 keer de 4 daagse van nijmegen gelopen. Op advies van de cardioloog moest ik prevastatatie gebruiken waar ik enorme spierpijn van kreeg ik heb toen besloten om ze niet meer te nemen . Bij de laatste controle bij de cardioloog was mijn cholesterol HDL 3.9 en LDL 2.9 toen heeft de cardioloog Ezetimibe voorgeschreven , de spierpijn werd ondragelijk mijn cholesterol is nu HDL 3.4 en LDL 2.3 de cardioloog wil.mij nu Repatha voorschrijven om dat hij het LDL op 1.8 wil hebben . Ik ben hier niet blij mee

 4. Hallo,
  op advies van mijn Cardioloog (na twee lichte hartinfarcten en 5 stents) ben ik Repatha gaan spuiten.
  Ik spuit nu 2.5 jaar.
  – Al vaak gemeld dat de inspuitingen vaak een branderig gevoel (lichte pijn) geven.
  – Toen ik met Repatha begon was mijn HDL: 0,93 (bij mij altijd laag) en mijn LDL: 3.3
  Vanwege spierpijnen (in overleg met de Carioloog) af en toe gestopt met Ezetimibe.
  Vanwege spierpijnen in bovenarm, de afgelopen weken geen Ezetimibe. Momenteel heb ik de volgende waarden (na 2,5 jaar Repatha en af en toe Ezetimibe): LDL de afgelopen maanden: 0.50, 0.20, 1.21, 0.7
  HDL: 1.0, 1.0, 0,96, 0,98
  Na het spuiten vaak een bloeduitstorting die na ruim een week verdwijnt.
  Al met al niet ontevreden maar vraag me af wat Repatha nog meer doet? Vaak koude tenen, soms kramp in rechterkuit.

 5. Gebruik repatha nu ongeveer 2 jaar en heb weinig bijwerkingen.
  Wel is het zo dat ik 15 kg ben aangekomen, steeds hongergevoel, nooit de link met repatha gelegd

   1. Ik gebruik het nu ook een half jaar en ben nog nooit zo zwaar geweest en heb steeds trek in vooral zoet… K was nooit een zoete kou maar nu wel.. heb steeds de link gelegd met repatha maar nu zie ik het ook staan… dit is niet fijn.. meer doet z’n werk goed en sta op 2 nu maar dat aankomen..

 6. fracis hupsch

  hoe lang blijven de bijwerkingen als je gestopt ben ik spoot 2 x per mand de laatste was 3 weken geleden heb nog steeds steken en pijn in mijn benen en voeten

 7. A. Ooijevaar

  Gebruik repatha 140 mg. nu 6 maanden, geen keel of andere pijntjes, maar wel 6 kilo aangekomen. Hebben hier meer mensen last van?

 8. Willem-Jan

  net 2 maanden bezig en moet van 7.8 naar beter zeg maar… I herken de geschetste klachten; vooral droge keel, keelpijn, benauwdheid, niezen… Daarnaast zeker ook de stramme spieren / gewrichten een paar dagen na de injectie.. Ben vooral ook benieuwd of iemand piep- en/of oorsuizen heeft..nooit gehad voor gebruik..
  Al met al inderdaad stuk beter dan die rottige statines.. die nam ik in de avond en ik sliep er lekker op.. wakker worden met gevoel alsof je onder een trein was gekomen is nu weg dus ik ervaar het als winst.. Ben benieuwd naar de resultaten over 4 weken.

  1. Ik ben net een maand geleden begonnen en heb behoorlijke oorsuizingen. Word er zelfs wakker van.
   Ook nooit eerder dit probleem gehad.

 9. Ik ben 61 en gebruik repatha nu anderhalf jaar, ik zat erg hoog tussen de 8 en 9 en het was gezakt naar 0.9. Nu na de laatste controle weer op 5. Ook last van benauwdheid, licht in mijn hoofd, duizelig en constant honger gevoel. En nu ook eiwitten in mijn nieren. Wat ik mij afvraag is iedereen die Repatha krijgt ook verplicht Ezetrol te slikken ? Ik ben hier zeer boos om, ik gooi elke 3 maanden voor kapitalen aan medicijnen weg, neem ik die pillen niet krijg ik ook geen repatha. Zowel Menzis, apotheker en internist weten dat ik ze weggooi, maar zij verdienen aan de pillen, dus ik ga zeker stoppen. Dit gaat niet meer om de patient, maar geld.

  1. Ik ken het ook heb het zelfde probleem ze zijn er voor het geld en niet meer voor de mens de zorg is een puinhoop ,gebruik ook rephata in 30 kilo gegroeid nu 35 weer kwijt maar moet er ezembitine bij slikken anders krijg ik het niet vergoed moet morgen weer spuiten maar doe het niet meer en de medicatie ook niet het is nog erger dan de kwaal
   Erik

 10. Ik ben 49 en gebruik sinds een jaar repatha 140 bevalt me prima geen enkel last van bijwerkingen wat ik met pillen wel had. Cholestrol is onder de 2 wat met de pillen niet lukte. En ik zie hier heel veel mensen die om de twee weken prikken, ik prik een keer in de maand en is meer dan voldoende

  1. Mijn ervaring is dat alle cholesterol verlagers, spierpijnen geven. Ook de prikpen. Inmiddels ook bij Lareb bekend.

 11. H.J.Aalpoel

  Ik spuit het nu ruim een jaar en mijn slechte golesterol ldl staat nu op 0.8 en was 4.0 in november 2016
  nu is mijn vraag kand dat ook te laag zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven