Evolocumab

Bijgewerkt op 8 november 2022

Wat is evolocumab?

Evolocumab is een geneesmiddel tegen een verhoogd cholesterol gehalte. Het middel werd in 2015 goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. Het wordt op de markt gebracht door het bedrijf Amgen onder de merknaam Repatha. Het middel wordt toegediend als injectie onder de huid.

Repatha (evolocumab)
verpakking Repatha injectie (evolocumab) – bron: McKesson

Hoe werkt het?

Evolocumab is een zogenaamd ‘humaan monoklonaal antilichaam‘. Dat is een antistof die gericht is tegen een bepaald stofje in het menselijk lichaam. In dit geval gaat het om een stofje dat ‘PCSK9-eiwit’ wordt genoemd. PCSK9 staat voor  Proproteïneconvertase Subtilisine/Kexine Type 9. Evolocumab behoort daarom tot een nieuwe groep geneesmiddelen die ‘PCSK9-remmers‘ worden genoemd. Een andere PCSK9-remmer is alirocumab (merknaam: Praluent).

Het PCSK9-eiwit bindt met zogenaamde LDL-receptoren op levercellen. LDL staat voor ‘low-density lipoproteïne. Deze LDL-receptoren zorgen ervoor dat LDL-cholesterol vanuit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Binding van het PCSK9-eiwit met LDL-receptoren leidt ertoe dat de LDL-receptoren worden afgebroken. Daardoor kan minder LDL-cholesterol worden verwijderd uit het bloed.

Door PCSK9 te remmen voorkomt evolocumab dat LDL-receptoren worden afgebroken. Zo bevordert het opname van LDL-cholesterol vanuit het bloed in de cellen. Het LDL-cholesterol gehalte in het bloed zal zo omlaag gaan.

Voor wie?

Evolocumab wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogd cholesterol gehalte bij wie andere geneesmiddelen (statines en ezetimibe) onvoldoende werken of niet goed worden verdragen.

Welke dosering?

Repatha wordt geleverd als injectievloeistof in voorgevulde spuiten. Een injectiespuit bevat 140 mg van de actieve stof. De meest gebruikte dosering is 140 mg eenmaal per 2 weken of 420 mg eenmaal per maand. De injecties worden gezet in de buik, het dijbeen of de bovenarm.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Het middel kan de volgende bijwerkingen geven:

 • huiduitslag
 • misselijkheid
 • pijn in de gewrichten
 • pijn in de rug
 • reactie op de plaats van de injectie

Verder lezen

Voor aanvullende informatie over dit geneesmiddel verwijzen we naar de EPAR van dit product. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Dit rapport is afkomstig van de Europese gezondheidsautoriteiten.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van evolocumab vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

52 gedachten over “Evolocumab”

 1. H.J.Aalpoel

  Ik spuit nu ruim een jaar de rephata 140 mg per twee weken .
  Mijn slechte golesterol is nu 0.8 en was 4.0 kan het ook telaag worden???

  1. Hoe komt iemand met een LDL van 4.0 aan Repatha? LDL 4.0 is normaal en je lichaam heeft het gewoon nodig.
   Repatha wordt alleen voorgeschreven bij sterk verhoogd cholesterol en waar andere middelen niet werken of niet verdragen worden.
   Mijn partner gebruikt het nu een jaar maar is nu gestopt wegens sterke huiduitslag, jeuk en spierpijnen.

 2. Hannie van der Bijl

  Ik heb nu 5 x Repatha gespoten. Na 3 x spuiten is mijn cholesterol gecontroleerd en ik reageer er prima op. Startwaarde totaal cholesterol was 13,2, na 3 spuiten was deze 6,8. Ook heb ik zo goed als geen bijverschijnselen al lijkt het alsof mijn calcium laag is. Mijn handnagels brokkelen wat af en ik heb lichte gevoeligheid in mijn pols- en kniegewrichten. Kan ook toeval zijn en niets te maken hebben met Repatha. Ik vraag me af wat er gebeurd als de cholesterolwaarde helemaal perfect is. Zou ik door moeten gaan met spuiten? Blijft de waarde dalen tot 0? Moet ik halveren? Stoppen kan niet want dan stijgt de waarde weer.

 3. Gebruik Repatha nu zo’n vier maanden. Ik heb nog geen enkele bijwerking kunnen waarnemen. Mijn LDL is al met 50% gedaald. Ben er happy mee!

 4. Maarleveld

  Gebruik het nu 2 maanden . Inderdaad veel meer niezen .ook een hongergevoel en wat kortademig en dat is erg vervelend omdat ik copd heb . Binnenkort bloedprikken en kijken of het bij mij werkt

 5. AM de Bruin

  Inmiddels 3 injecties gezet 140 mg repatha
  Verschijnselen die ik heb zijn : enorme vermoeidheid, al 4 weken verkouden, licht in mijn hoofd en/ of suf.
  27 maart bloed controleren en tot dan toe kijken hoe het blijft gaan.
  Andere oplossing is er voor mijn fh niet zegt men.

 6. Jacky Grob

  Heb Repatha gisteren voor geschreven gekregen en ben blij om dit medicijn te gaan gebruiken! Gebruik al 30 jaar cholesterol verlagers en niets hielp. Ik ben wel erfelijk belast FH!

  Jacky

 7. Dat de keel dicht slaat en niet genoeg lucht herken ik niet naar ik heb wel behoorlijke keelpijn. Slikken doet pijn. Gisteren voor het eerst gespoten. Het kan natuurlijk ook toevallig net een keelontsteking zijn met dit weer. Ben ook snotterig maar daar heb ik normaal ook wel eens last van. Al met al valt het reuze mee!

 8. ger krommenhoek

  minder spierpijn maar wel piepende adem en krijg niet genoeg lucht mijn keel slaat regelmatig dicht .heel angstig gevoel

 9. ger krommenhoek

  ik spuit nu ongeveer drie maanden voel wel minder spierpijn bij lopen end maar als bijwerkingen .piepemde adem lijkt dat ik niet genoeg lucht krijg wat heel gewoon lijkt .moet nu mijn best doen voor genoeg lucht te verkrijgen .alles lijkt normaal bij de knen oorarts in hospitaal.maar ben er niet gerust op.regelmatig slaat mijn keel dicht…ANGSTIG…gevoel geen adem te krijgen.hoop op reacties grt ger

  1. ger krommenhoek

   ik spuit nu ongeveer drie maanden voel wel minder spierpijn bij lopen end maar als bijwerkingen .piepemde adem lijkt dat ik niet genoeg lucht krijg wat heel gewoon lijkt .moet nu mijn best doen voor genoeg lucht te verkrijgen .alles lijkt normaal bij de knen oorarts in hospitaal.maar ben er niet gerust op.regelmatig slaat mijn keel dicht…ANGSTIG…gevoel geen adem te krijgen.hoop op reacties grt ger

 10. Hannie van der Bijl

  Na heel veel spierpijnen en krampen ga ik vanaf vrijdag Repatha leren spuiten. Ik ben heel hoopvol. Mijn totaal cholesterol is nu bij de start 13,2. Ik begrijp door verschillende reacties dat je na iedere spuit een reactie krijgt van spierpijn e.d.gedurende enkele dagen? Ik hoop het niet. Ik ben de krampen en spierpijnen zat!

  1. Dat schijnt bij iedereen weer anders ga zijn. Zelf heb ik er wel een vervelende spierpijn van . Hoop dat het weer verdwijnt. Misschien merk jij nergens iets van! Succes!

 11. José Eggerding

  Ik (vrouw 57 jaar) gebruik Repatha 140 mgr nu 3 maanden! Ik ben erg tevreden,…. het prikken zelf is een makkie, ik voel hier amper iets van. De bijwerkingen zijn minimaal….. ik nies wat vaker op een dag…. hele lichte spierpijn (eigenlijk niet noemenswaardig)…. en soms btje piepende ademhaling als ik lig! Dit is echter te verwaarlozen met de bijwerkingen die ik had bij het gebruik van de statines (enorme spierkrampen, uitval van armen/benen, geen kracht meer in mijn benen, fietsen was onmogelijk)…. al met al erg blij met Repatha 🙂
  Ik lees hierboven dat mensen ook last hebben van een “leeg gevoel” ook al hebben ze gegeten……. en dat herken ik ook wel. Maar ik had niet door dat dit door de Repatha kon komen.

  1. De reactie van leeg gevoel heb ik ook….nooit de link met Repatha gelegd! Mag 30 november weer naar cardioloog zal het hem eens voorleggen. Dat zou mijn hevige gewichtstoename (waar geen eind aan blijkt te komen) verklaren.

 12. Sjoerds B.Y.

  Gebruik Repata nu 1 mnd, na 2 vulpennen Repata, zéér vervelende bijwerkingen gehad: griep/ koorts/ keelpijn/ loopneus/ hoesten & niezen. Flinke griep midden in de zomer en wellicht mogelijke oorzaak Repata etc. Hoop niet elke 2 weken op deze bijwerkingen, dan stoppen optie. Na 3 dwaalnachten van (griep) de bijwerkingen lijkt het middel erger dan de kwaal…! Desalniettemin blijft ik de proef met Repata van 3 maanden uitproberen. Tevens had ik last van een leeggevoel, terwijl ik voldoende had gegeten. Geen last van misselijkheid gehad en/-of spierpijnen.

  1. Zeldzaam…jouw reactie op het middel. Hoop dat het inmiddels is gestabiliseerd en cholesterol gedaald?

   1. Die verkoudheid herken ik ook. Was nooit verkouden en nu steeds . Heb 3 keer gespoten dus ga nog wel even door. Na de tweede prik griep gekregen maar dat kan toeval zijn. Ik vind trouwens de prik op zich erg verneinig. Geef normaal niets om prikjes maar deze vind ik niet fijn. Krijg gelijk een heen heel branderig gevoel dat dus 15 seconden aanhoud. Ik prik in mijn buik.

  2. A van Laar-Nagel

   Ik heb nu 3 x geprikt eerste keer niezen griepverschijnselen de tweede pijnscheuten uit oren zere rug.Nu 2 januari de derde spuit .niezen hoesten oorpijn mijn keel en neus opgezwollen van binnen.zo word ik iedere ochtend wakker .misselijk alles doet pijn hootpijn.heb minder eetlust.kan beter opschrijfen wat ik niet heb .

 13. Renée Lucas

  Ik gebruik de injecties nu 7 maanden en mijn cholesterolwaarden zijn behoorlijk verlaagd. De enige bijwerking die ik heb is chronische verkoudheid. Geen spierpijn meer. Vrouw 73 jaar.

 14. Gebruik het middel nu 3 maanden, telkens ongeveer 2 dagen last van misselijkheid en een hartslag verhoging van normaliter 64 p/m naar 86 p/m
  Heb ook nadat ik het middel in heb genomen steeds een leeg gevoel in de maag, terwijl ik goed gegeten heb.

  Dacht dat mijn lichaam eraan moest wennen, maar nu ieder keer dit meegemaakt te hebben zal dit wel niet overgaan.

  Gebruik 1 spuit van 140mg per 2 weken

 15. Rabin Ramadhin

  ik overweeg deze middel te gebruiken! Graag zou ik de productie procedure willen weten ? Van welke grondstoffen wordt dit middel gemaakt?
  In welke andere landen is dit middel goed gekeurd?
  Waarom niet in tablet vorm?
  Hoe moet je de voorraad bewaren?
  Kan je hiermee ook naar de tropen op vakantie?
  Bijvoorbaat dank?

  1. Je kan het in de gratis te bestellen koeltas meenemen naar warme landen . Moet onder de 25gr C blijven.
   Je krijgt een douane verklaring erbij en mag mee als extra medische handbagage
   Verder kan ik geen antwoorden op uw vragen geven

  2. top produkt! De statines kon ik niet tegen en met dit middel…easy om de week spuiten (zelf) en cholesterol daalt drastisch!

 16. Renée Lucas

  Met repatha van 8.6 naar 6.6 in 3 maanden. Mijn gewrichtspijn is wel weer erger geworden. Slik ook arcoxia voor de artrose. Maar de spierpijn die ik van simvastatine had is weg. Vrouw, 73 jaar.

 17. M Dillisse

  30 jaar allerlij medicatie geslikt zoveel spierpijn kon bijna niet meer lopen en buikpijn en de Colesterol blijf 7,6 nu me eerste Repatha ben benieuwd naar de uitslag over 3 maanden

  1. Niet schrikken als het de eerste keer niet voldoende helpt
   Ik spuit nu 3 injecties in een keer per maand
   Heb geen klachten tot nu toe
   Mag volgende week bloed laten prikken en ben benieuwd

 18. Jonny Steenmeijer

  het is goed spulletje van 7.0 naar 3.1 gegaan totaal. MAAR ik heb wel heel veel last van gewrichten en rug pijn eerste dagen misselijk gaat naar 4 dagen over ik hoop dat dit over gaat

  1. Bij mij hetzelfde effect. Met ezetrol en crestor bleef het te hoog ca 7 (kwam van 11). Met repatha laatste controle op 3. Overigens ben ik erfelijk belast.
   Van de tabletten lijk ik wel behoorlijke spierklachten te krijgen niet van de repatha. Dus volgende controle maar eens bespreken om evt tabletten af te bouwen en kijken wat het effect is. Hoop dat iemand iets aan de info heeft.

  2. P.M.L van loon

   Heb nu naar 7 maanden heel erg last van pijn in een been wat van de rug voort komt. Spuit ook Repatha en het zijn geen vaten want daar ben ik al op gecontroleerd. Ben nu gestopt en het gaat al stukken beter. Kon eerder nog geen 200 mtr lopen moest ik gaan zitten van de pijn. Moet deze week op controle bij de cardioloog en wacht ik maar af wat die gaat zeggen…

  1. Spuit nu vanaf jan.2018 om de twee weken repatha. De eerste 3 maanden weinig last.Nu 5 maanden later, zeer veel spierpijn in de schoudergewrichten en kuiten. Heb last van erfelijke cholestr. slik al vanaf 22 jr (nu 50) allerlei
   mogelijke combinaties van pillen en kan dit ook sneller vergeten.Ook hier bijwerkingen spierpijn en afname spierkracht(in handen) maar veel minder dan de spuiten. Weet nu zelf niet meer wat wel prettig is, wordt depri van de spierpijn als je nog min.17 jr moet werken en leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven