Evolocumab

Wat is evolocumab?

Evolocumab is een geneesmiddel tegen een verhoogd cholesterol gehalte. Het middel werd in 2015 goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. Het wordt op de markt gebracht door het bedrijf Amgen onder de merknaam Repatha. Het middel wordt toegediend als injectie onder de huid.

Repatha (evolocumab)
Repatha injectie

Hoe werkt het?

Evolocumab remt een enzym in het menselijk lichaam dat betrokken is bij de regeling van de hoeveelheid cholesterol in het lichaam. Dit enzym wordt PCSK9 (Proproteïneconvertase Subtilisine/Kexine Type 9) genoemd. Door dit enzym te remmen worden het totaal cholesterol gehalte en het LDL-cholesterol gehalte in het bloed verlaagd.

Voor wie?

Evolocumab wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogd cholesterol gehalte bij wie andere geneesmiddelen (statines en ezetimibe) onvoldoende werken of niet goed worden verdragen.

Welke dosering?

Repatha wordt geleverd als injectievloeistof in voorgevulde spuiten. Een injectiespuit bevat 140 mg van de actieve stof. De meest gebruikte dosering is 140 mg eenmaal per 2 weken of 420 mg eenmaal per maand.

De injecties worden gegeven in de buik, het dijbeen of de bovenarm.

Bijwerkingen evolocumab

Het middel kan de volgende bijwerkingen geven:

Verder lezen

Voor aanvullende informatie over dit geneesmiddel verwijzen we naar de EPAR van dit product. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Dit rapport is afkomstig van de Europese gezondheidsautoriteiten.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 april 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 9 november 2016

18 thoughts on “Evolocumab

 1. het is goed spulletje van 7.0 naar 3.1 gegaan totaal. MAAR ik heb wel heel veel last van gewrichten en rug pijn eerste dagen misselijk gaat naar 4 dagen over ik hoop dat dit over gaat

  1. Bij mij hetzelfde effect. Met ezetrol en crestor bleef het te hoog ca 7 (kwam van 11). Met repatha laatste controle op 3. Overigens ben ik erfelijk belast.
   Van de tabletten lijk ik wel behoorlijke spierklachten te krijgen niet van de repatha. Dus volgende controle maar eens bespreken om evt tabletten af te bouwen en kijken wat het effect is. Hoop dat iemand iets aan de info heeft.

 2. 30 jaar allerlij medicatie geslikt zoveel spierpijn kon bijna niet meer lopen en buikpijn en de Colesterol blijf 7,6 nu me eerste Repatha ben benieuwd naar de uitslag over 3 maanden

  1. Niet schrikken als het de eerste keer niet voldoende helpt
   Ik spuit nu 3 injecties in een keer per maand
   Heb geen klachten tot nu toe
   Mag volgende week bloed laten prikken en ben benieuwd

 3. Met repatha van 8.6 naar 6.6 in 3 maanden. Mijn gewrichtspijn is wel weer erger geworden. Slik ook arcoxia voor de artrose. Maar de spierpijn die ik van simvastatine had is weg. Vrouw, 73 jaar.

 4. ik overweeg deze middel te gebruiken! Graag zou ik de productie procedure willen weten ? Van welke grondstoffen wordt dit middel gemaakt?
  In welke andere landen is dit middel goed gekeurd?
  Waarom niet in tablet vorm?
  Hoe moet je de voorraad bewaren?
  Kan je hiermee ook naar de tropen op vakantie?
  Bijvoorbaat dank?

  1. Je kan het in de gratis te bestellen koeltas meenemen naar warme landen . Moet onder de 25gr C blijven.
   Je krijgt een douane verklaring erbij en mag mee als extra medische handbagage
   Verder kan ik geen antwoorden op uw vragen geven

  2. top produkt! De statines kon ik niet tegen en met dit middel…easy om de week spuiten (zelf) en cholesterol daalt drastisch!

 5. Gebruik het middel nu 3 maanden, telkens ongeveer 2 dagen last van misselijkheid en een hartslag verhoging van normaliter 64 p/m naar 86 p/m
  Heb ook nadat ik het middel in heb genomen steeds een leeg gevoel in de maag, terwijl ik goed gegeten heb.

  Dacht dat mijn lichaam eraan moest wennen, maar nu ieder keer dit meegemaakt te hebben zal dit wel niet overgaan.

  Gebruik 1 spuit van 140mg per 2 weken

 6. Ik gebruik de injecties nu 7 maanden en mijn cholesterolwaarden zijn behoorlijk verlaagd. De enige bijwerking die ik heb is chronische verkoudheid. Geen spierpijn meer. Vrouw 73 jaar.

 7. Gebruik Repata nu 1 mnd, na 2 vulpennen Repata, zéér vervelende bijwerkingen gehad: griep/ koorts/ keelpijn/ loopneus/ hoesten & niezen. Flinke griep midden in de zomer en wellicht mogelijke oorzaak Repata etc. Hoop niet elke 2 weken op deze bijwerkingen, dan stoppen optie. Na 3 dwaalnachten van (griep) de bijwerkingen lijkt het middel erger dan de kwaal…! Desalniettemin blijft ik de proef met Repata van 3 maanden uitproberen. Tevens had ik last van een leeggevoel, terwijl ik voldoende had gegeten. Geen last van misselijkheid gehad en/-of spierpijnen.

  1. Zeldzaam…jouw reactie op het middel. Hoop dat het inmiddels is gestabiliseerd en cholesterol gedaald?

   1. Die verkoudheid herken ik ook. Was nooit verkouden en nu steeds . Heb 3 keer gespoten dus ga nog wel even door. Na de tweede prik griep gekregen maar dat kan toeval zijn. Ik vind trouwens de prik op zich erg verneinig. Geef normaal niets om prikjes maar deze vind ik niet fijn. Krijg gelijk een heen heel branderig gevoel dat dus 15 seconden aanhoud. Ik prik in mijn buik.

 8. Ik (vrouw 57 jaar) gebruik Repatha 140 mgr nu 3 maanden! Ik ben erg tevreden,…. het prikken zelf is een makkie, ik voel hier amper iets van. De bijwerkingen zijn minimaal….. ik nies wat vaker op een dag…. hele lichte spierpijn (eigenlijk niet noemenswaardig)…. en soms btje piepende ademhaling als ik lig! Dit is echter te verwaarlozen met de bijwerkingen die ik had bij het gebruik van de statines (enorme spierkrampen, uitval van armen/benen, geen kracht meer in mijn benen, fietsen was onmogelijk)…. al met al erg blij met Repatha 🙂
  Ik lees hierboven dat mensen ook last hebben van een “leeg gevoel” ook al hebben ze gegeten……. en dat herken ik ook wel. Maar ik had niet door dat dit door de Repatha kon komen.

  1. De reactie van leeg gevoel heb ik ook….nooit de link met Repatha gelegd! Mag 30 november weer naar cardioloog zal het hem eens voorleggen. Dat zou mijn hevige gewichtstoename (waar geen eind aan blijkt te komen) verklaren.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *