Evolocumab

Wat is evolocumab?

Evolocumab is een geneesmiddel tegen een verhoogd cholesterol gehalte. Het middel werd in 2015 goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. Het wordt op de markt gebracht door het bedrijf Amgen onder de merknaam Repatha. Het middel wordt toegediend als injectie onder de huid.

Repatha (evolocumab)
Repatha injectie

Hoe werkt het?

Evolocumab remt een enzym in het menselijk lichaam dat betrokken is bij de regeling van de hoeveelheid cholesterol in het lichaam. Dit enzym wordt PCSK9 (Proproteïneconvertase Subtilisine/Kexine Type 9) genoemd. Door dit enzym te remmen worden het totaal cholesterol gehalte en het LDL-cholesterol gehalte in het bloed verlaagd.

Voor wie?

Evolocumab wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogd cholesterol gehalte bij wie andere geneesmiddelen (statines en ezetimibe) onvoldoende werken of niet goed worden verdragen.

Welke dosering?

Repatha wordt geleverd als injectievloeistof in voorgevulde spuiten. Een injectiespuit bevat 140 mg van de actieve stof. De meest gebruikte dosering is 140 mg eenmaal per 2 weken of 420 mg eenmaal per maand.

De injecties worden gegeven in de buik, het dijbeen of de bovenarm.

Bijwerkingen evolocumab

Het middel kan de volgende bijwerkingen geven:

Verder lezen

Voor aanvullende informatie over dit geneesmiddel verwijzen we naar de EPAR van dit product. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Dit rapport is afkomstig van de Europese gezondheidsautoriteiten.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 april 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 9 november 2016

29 reacties

 1. het is goed spulletje van 7.0 naar 3.1 gegaan totaal. MAAR ik heb wel heel veel last van gewrichten en rug pijn eerste dagen misselijk gaat naar 4 dagen over ik hoop dat dit over gaat

  1. Bij mij hetzelfde effect. Met ezetrol en crestor bleef het te hoog ca 7 (kwam van 11). Met repatha laatste controle op 3. Overigens ben ik erfelijk belast.
   Van de tabletten lijk ik wel behoorlijke spierklachten te krijgen niet van de repatha. Dus volgende controle maar eens bespreken om evt tabletten af te bouwen en kijken wat het effect is. Hoop dat iemand iets aan de info heeft.

 2. 30 jaar allerlij medicatie geslikt zoveel spierpijn kon bijna niet meer lopen en buikpijn en de Colesterol blijf 7,6 nu me eerste Repatha ben benieuwd naar de uitslag over 3 maanden

  1. Niet schrikken als het de eerste keer niet voldoende helpt
   Ik spuit nu 3 injecties in een keer per maand
   Heb geen klachten tot nu toe
   Mag volgende week bloed laten prikken en ben benieuwd

 3. Met repatha van 8.6 naar 6.6 in 3 maanden. Mijn gewrichtspijn is wel weer erger geworden. Slik ook arcoxia voor de artrose. Maar de spierpijn die ik van simvastatine had is weg. Vrouw, 73 jaar.

 4. ik overweeg deze middel te gebruiken! Graag zou ik de productie procedure willen weten ? Van welke grondstoffen wordt dit middel gemaakt?
  In welke andere landen is dit middel goed gekeurd?
  Waarom niet in tablet vorm?
  Hoe moet je de voorraad bewaren?
  Kan je hiermee ook naar de tropen op vakantie?
  Bijvoorbaat dank?

  1. Je kan het in de gratis te bestellen koeltas meenemen naar warme landen . Moet onder de 25gr C blijven.
   Je krijgt een douane verklaring erbij en mag mee als extra medische handbagage
   Verder kan ik geen antwoorden op uw vragen geven

  2. top produkt! De statines kon ik niet tegen en met dit middel…easy om de week spuiten (zelf) en cholesterol daalt drastisch!

 5. Gebruik het middel nu 3 maanden, telkens ongeveer 2 dagen last van misselijkheid en een hartslag verhoging van normaliter 64 p/m naar 86 p/m
  Heb ook nadat ik het middel in heb genomen steeds een leeg gevoel in de maag, terwijl ik goed gegeten heb.

  Dacht dat mijn lichaam eraan moest wennen, maar nu ieder keer dit meegemaakt te hebben zal dit wel niet overgaan.

  Gebruik 1 spuit van 140mg per 2 weken

  1. Hallo Joop,
   Ik sta op de lijst voor dit middel. Helpt het, is je cholestreol verlaagd? Neemt je gewicht niet toe?
   Met vriendelijke groet
   Ed Tjujerman
   herbania@gmail.com

 6. Ik gebruik de injecties nu 7 maanden en mijn cholesterolwaarden zijn behoorlijk verlaagd. De enige bijwerking die ik heb is chronische verkoudheid. Geen spierpijn meer. Vrouw 73 jaar.

 7. Gebruik Repata nu 1 mnd, na 2 vulpennen Repata, zéér vervelende bijwerkingen gehad: griep/ koorts/ keelpijn/ loopneus/ hoesten & niezen. Flinke griep midden in de zomer en wellicht mogelijke oorzaak Repata etc. Hoop niet elke 2 weken op deze bijwerkingen, dan stoppen optie. Na 3 dwaalnachten van (griep) de bijwerkingen lijkt het middel erger dan de kwaal…! Desalniettemin blijft ik de proef met Repata van 3 maanden uitproberen. Tevens had ik last van een leeggevoel, terwijl ik voldoende had gegeten. Geen last van misselijkheid gehad en/-of spierpijnen.

  1. Zeldzaam…jouw reactie op het middel. Hoop dat het inmiddels is gestabiliseerd en cholesterol gedaald?

   1. Die verkoudheid herken ik ook. Was nooit verkouden en nu steeds . Heb 3 keer gespoten dus ga nog wel even door. Na de tweede prik griep gekregen maar dat kan toeval zijn. Ik vind trouwens de prik op zich erg verneinig. Geef normaal niets om prikjes maar deze vind ik niet fijn. Krijg gelijk een heen heel branderig gevoel dat dus 15 seconden aanhoud. Ik prik in mijn buik.

  2. Ik heb nu 3 x geprikt eerste keer niezen griepverschijnselen de tweede pijnscheuten uit oren zere rug.Nu 2 januari de derde spuit .niezen hoesten oorpijn mijn keel en neus opgezwollen van binnen.zo word ik iedere ochtend wakker .misselijk alles doet pijn hootpijn.heb minder eetlust.kan beter opschrijfen wat ik niet heb .

 8. Cholesterol van 7.7 naar 3.4 in 5 maanden.Wel soms spierkramp en ernstige lage rugpijnen

 9. Ik (vrouw 57 jaar) gebruik Repatha 140 mgr nu 3 maanden! Ik ben erg tevreden,…. het prikken zelf is een makkie, ik voel hier amper iets van. De bijwerkingen zijn minimaal….. ik nies wat vaker op een dag…. hele lichte spierpijn (eigenlijk niet noemenswaardig)…. en soms btje piepende ademhaling als ik lig! Dit is echter te verwaarlozen met de bijwerkingen die ik had bij het gebruik van de statines (enorme spierkrampen, uitval van armen/benen, geen kracht meer in mijn benen, fietsen was onmogelijk)…. al met al erg blij met Repatha 🙂
  Ik lees hierboven dat mensen ook last hebben van een “leeg gevoel” ook al hebben ze gegeten……. en dat herken ik ook wel. Maar ik had niet door dat dit door de Repatha kon komen.

  1. De reactie van leeg gevoel heb ik ook….nooit de link met Repatha gelegd! Mag 30 november weer naar cardioloog zal het hem eens voorleggen. Dat zou mijn hevige gewichtstoename (waar geen eind aan blijkt te komen) verklaren.

 10. Na heel veel spierpijnen en krampen ga ik vanaf vrijdag Repatha leren spuiten. Ik ben heel hoopvol. Mijn totaal cholesterol is nu bij de start 13,2. Ik begrijp door verschillende reacties dat je na iedere spuit een reactie krijgt van spierpijn e.d.gedurende enkele dagen? Ik hoop het niet. Ik ben de krampen en spierpijnen zat!

  1. Dat schijnt bij iedereen weer anders ga zijn. Zelf heb ik er wel een vervelende spierpijn van . Hoop dat het weer verdwijnt. Misschien merk jij nergens iets van! Succes!

 11. ik spuit nu ongeveer drie maanden voel wel minder spierpijn bij lopen end maar als bijwerkingen .piepemde adem lijkt dat ik niet genoeg lucht krijg wat heel gewoon lijkt .moet nu mijn best doen voor genoeg lucht te verkrijgen .alles lijkt normaal bij de knen oorarts in hospitaal.maar ben er niet gerust op.regelmatig slaat mijn keel dicht…ANGSTIG…gevoel geen adem te krijgen.hoop op reacties grt ger

  1. ik spuit nu ongeveer drie maanden voel wel minder spierpijn bij lopen end maar als bijwerkingen .piepemde adem lijkt dat ik niet genoeg lucht krijg wat heel gewoon lijkt .moet nu mijn best doen voor genoeg lucht te verkrijgen .alles lijkt normaal bij de knen oorarts in hospitaal.maar ben er niet gerust op.regelmatig slaat mijn keel dicht…ANGSTIG…gevoel geen adem te krijgen.hoop op reacties grt ger

 12. minder spierpijn maar wel piepende adem en krijg niet genoeg lucht mijn keel slaat regelmatig dicht .heel angstig gevoel

 13. Dat de keel dicht slaat en niet genoeg lucht herken ik niet naar ik heb wel behoorlijke keelpijn. Slikken doet pijn. Gisteren voor het eerst gespoten. Het kan natuurlijk ook toevallig net een keelontsteking zijn met dit weer. Ben ook snotterig maar daar heb ik normaal ook wel eens last van. Al met al valt het reuze mee!

 14. Heb Repatha gisteren voor geschreven gekregen en ben blij om dit medicijn te gaan gebruiken! Gebruik al 30 jaar cholesterol verlagers en niets hielp. Ik ben wel erfelijk belast FH!

  Jacky

 15. Inmiddels 3 injecties gezet 140 mg repatha
  Verschijnselen die ik heb zijn : enorme vermoeidheid, al 4 weken verkouden, licht in mijn hoofd en/ of suf.
  27 maart bloed controleren en tot dan toe kijken hoe het blijft gaan.
  Andere oplossing is er voor mijn fh niet zegt men.

 16. Gebruik het nu 2 maanden . Inderdaad veel meer niezen .ook een hongergevoel en wat kortademig en dat is erg vervelend omdat ik copd heb . Binnenkort bloedprikken en kijken of het bij mij werkt

 17. Gebruik Repatha nu zo’n vier maanden. Ik heb nog geen enkele bijwerking kunnen waarnemen. Mijn LDL is al met 50% gedaald. Ben er happy mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *