Etoricoxib

Bijgewerkt op 10 februari 2022

Wat is etoricoxib?

Etoricoxib is een geneesmiddel dat pijn vermindert en ontstekingen remt. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Arcoxia. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar. Zowel Arcoxia als de generieke producten worden geleverd als tablet. Ze zijn beschikbaar in vier sterktes: met respectievelijk 30 mg, 60 mg, 90 mg en 120 mg etoricoxib.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van etoricoxib.

Hoe werkt het?

Etoricoxib behoort tot de groep van de zogenaamde ‘coxib’s’. Dat is een groep ontstekingsremmende pijnstillers. ‘Coxib’ is een afkorting voor ‘COX inhibitor’ (COX-remmer). COX-remmers gaan de werking van het enzym cyclooxygenase (COX) tegen.

Etoricoxib is een zogenaamde COX-2 remmer. Het remt de werking van één van de twee vormen van het enzym cyclooxygenase, afgekort ‘COX-2’. Door dit enzym te remmen wordt minder prostaglandine aangemaakt in het lichaam. Prostaglandine speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van een ontstekingsreactie. Door COX-2 te remmen gaat etoricoxib ontstekingen tegen.

Bij welke aandoeningen?

Etoricoxib wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen waarbij pijn en ontstekingen optreden, zoals reumatoïde artritis, spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew), jicht en gewrichtsslijtage (artrose). Daarnaast wordt het soms gebruikt na tandheelkundige ingrepen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als alle andere geneesmiddelen kan etoricoxib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, moeheid, oedeem (vocht vasthouden), hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, darmverstopping (obstipatie), en zuurbranden. Ook kunnen blauwe plekken, zweertjes in de mond (mondulcera) en ontsteking van het maagslijmvlies optreden.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Arcoxia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven