esomeprazol molecuulstructuur

Esomeprazol

Bijgewerkt op 4 augustus 2018 door Simpto.nl

Wat is esomeprazol?

Esomeprazol is een geneesmiddel dat de uitscheiding van maagzuur door het maagslijmvlies remt. Het behoort daarom tot de maagzuurremmers. Dergelijke middelen worden gebruikt bij de behandeling van aandoeningen waarbij maagzuur een rol speelt, zoals refluxziekte, maagzweer en maagontsteking.

Esomeprazol wordt op de markt gebracht onder de merknaam Nexium. Er zijn tegenwoordig ook generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar.

Verkrijgbaarheid esomeprazol

Nexium is beschikbaar als maagsapresistente tabletten. Er zijn tabletten met 20 milligram en met 40 milligram esomeprazol. De dosering van 20 milligram is tegenwoordig ook zonder doktersrecept verkrijgbaar. Het wordt door drogisterijen, apothekers en online winkels in de vrije verkoop verkocht. De 40 milligram dosering is nog steeds een receptplichtig geneesmiddel.

Naast de capsules en tabletten wordt esomeprazol ook geleverd als poeder om op te lossen. De oplossing wordt gebruikt voor toediening als injectie of infuus.

Ten slotte wordt esomeprazol ook geleverd als granulaat. Het granulaat wordt gemengd met water en kan vervolgens opgedronken worden.

Toepassingen (indicaties) esomeprazol

Esomeprazol wordt gebruikt bij de behandeling of preventie van aandoeningen die ontstaan ten gevolge van maagzuur. Het gaat om de volgende aandoeningen:

Bijwerkingen esomeprazol

Net als andere medicijnen kan ook esomeprazol bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder vermeld.

Daarnaast zijn er nog veel andere bijwerkingen die voor kunnen komen. Deze komen echter minder vaak voor.

Werkingsmechanisme esomeprazol

Esomeprazol remt – net als omeprazol en pantoprazol – de uitscheiding van maagzuur door de zogenaamde pariëtale cellen van het maagslijmvlies. Deze cellen bevatten structuurtjes in de celmembraan die waterstofionen uitscheiden. Waterstofionen (H+ionen) zorgen voor het zure milieu in de maag.

De structuurtjes die waterstofionen uitscheiden worden ‘protonpompen’ genoemd. Omdat maagzuurremmers als esomeprazol deze protonpompen remmen worden ze ‘protonpompremmers‘ genoemd.

Contra-indicaties voor esomeprazol

Esomeprazol mag niet worden gebruikt door mensen die overgevoelig zijn voor het middel, andere protonpompremmers, domperidon, en albendazol.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van esomeprazol.


esomeprazol molecuulstructuur
esomeprazol molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 4 augustus 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 4 augustus 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven