Eribuline

Bijgewerkt op 11 december 2020

Wat is eribuline?

Eribuline is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht door Eisai onder de merknaam Halaven. Halaven wordt geleverd als injectievloeistof. Het middel wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

Bij welke aandoeningen?

Eribuline wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van liposarcoom.

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van het lichaamsoppervlak van de patiënt. De aanbevolen dosering voor behandeling van borstkanker is 1,23 mg/m² lichaamsoppervlak. Deze hoeveelheid wordt via een injectie langzaam ingespoten in een ader (intraveneus). Dit gebeurt op dag 1 en dag 8 van elke cyclus van 21 dagen. De behandelend arts kan redenen hebben om van deze dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan eribuline vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, moeheid, zich zwak voelen, misselijkheid, braken, kortademigheid, hoesten, verminderde eetlust, haaruitval, pijn in de rug, pijn in de ledematen, pijnlijke gewrichten, spierpijn, diarree en obstipatie. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie) en verlaging van het hemoglobine gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Halaven. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XX41

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven