Epoëtine zèta

Bijgewerkt op 8 maart 2022

Wat is epoëtine zèta?

Epoëtine zèta is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bloedarmoede, bijvoorbeeld door slecht werkende nieren (nierfalen). Het middel bootst de werking van erytropoëtine (EPO) na. Epoëtine zèta wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Retacrit. Retacrit wordt geleverd als injectievloeistof in een wegwerpspuit. De injectie kan zowel onder de huid (subcutaan) als direct in een bloedvat (intraveneus) worden toegediend.

Hoe werkt het?

Epoëtine zèta is een zogenaamde erytropoëtische groeifactor.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Epoëtine zèta wordt gebruikt voor de volgende toepassingen (indicaties):

Welke dosering?

De behandelend arts bepaalt de dosering per patiënt. De injectie onder de huid (subcutane injectie) kan in de bovenarm, het bovenbeen of de buik worden toegediend. Maximaal 1 milliliter per injectieplaats. De injectie in de bloedbaan (intraveneuze njectie) dient gedurende ten minste 1-5 minuten te worden toegediend.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan epoëtine zèta bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, misselijkheid, braken, diarree, hoge bloeddruk, hoofdpijn, trombose, pijn in de gewrichten, botpijn, pijn in de ledematen, spierpijn, koude rillingen, perifeer oedeem en reacties op de plaats van injectie. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Retacrit. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

B03XA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven