Eplerenon

Bijgewerkt op 11 september 2022 door Simpto.nl

Wat is eplerenon?

Eplerenon is een geneesmiddel tegen hartfalen. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Inspra. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar. Het middel wordt geleverd als omhulde tabletten. Er zijn tabletten met 25 mg en met 50 mg eplerenon.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van eplerenon.

verpakking Inspra (eplerenon) 25 mg tabletten
verpakking Inspra (eplerenon) 25 mg tabletten – bron: Pfizer

Hoe werkt het?

Eplerenon is een zogenaamde aldosteronreceptor-antagonist of aldosteronreceptor-blokker. Dat betekent dat het de werking van het hormoon aldosteron tegengaat. Aldosteron is een hormoon dat door de bijnieren wordt uitgescheiden. In de nier zorgt het ervoor dat natrium wordt uitgewisseld tegen kalium. Dat betekent dat in de nierbuisjes natrium in het bloed blijft terwijl kalium wordt uitgescheiden in de urine.

Door behandeling met eplerenon wordt dus juist natrium in de urine uitgescheiden en blijft kalium in het bloed zitten. De natrium die wordt uitgescheiden in de urine zal water meetrekken zodat er meer urine wordt gevormd en uitgeplast. Het werkt dus als een plasmiddel (diureticum). Doordat extra vocht wordt uitgeplast zal er minder vocht in het lichaam overblijven. Dit gaat deels ten koste van vocht in het bloed. Het bloedvolume zal dalen. Daarmee zal ook de bloeddruk omlaag gaan. Hierdoor wordt het makkelijke voor het hart om bloed rond te pompen. Het hoeft immers niet meer tegen een (te) hoge bloeddruk in te pompen.

Bij welke aandoeningen?

Eplerenon wordt gebruikt bij de behandeling van hartfalen. Daarnaast wordt het ook gebruikt om het risico op een hartaanval te verminderen bij mensen die al eerder een hartaanval hebben gehad of lijden aan instabiele angina pectoris.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere aldosteronantagonisten kan eplerenon ook bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, slapeloosheid, diarree, verstopping van de darm (obstipatie). Ook kan gebruik van het middel leiden tot hypotensie (lage bloeddruk) en boezemfibrilleren. In het bloed kunnen soms afwijkingen ontstaan zoals hyperkaliëmie, hypercholesterolemie, verhoogde ureumwaarden en verhoogde creatininewaarden.

Behalve bovenstaande bijwerkingen kunnen nog meer nadelige effecten optreden. Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van Inspra.

Engelse vertaling

eplerenone

Plaats een reactie