Entresto

Bijgewerkt op 29 november 2020 door Simpto.nl

Wat is Entresto?

Entresto is de merknaam van een geneesmiddel tegen hartfalen. Het bevat sacubitril en valsartan.

Hoe wordt het geleverd?

Entresto wordt geleverd als tablet. Er zijn drie verschillende sterktes van het middel, namelijk:

  • Tablet ’24/26′ – bevat per tablet 24,3 mg sacubitril en 25,7 mg valsartan
  • Tablet ’49/51′ – bevat per tablet 48,6 mg sacubitril en 51,4 mg valsartan
  • Tablet ’97/103′ – bevat per tablet 97,2 mg sacubitril en 102,8 mg valsartan

Hoe werkt het?

Sacubitril wordt in het lichaam omgezet tot sacubitrilaat. Sacubitrilaat remt het enzym neprilysine. Neprilysine is verantwoordelijk voor de afbraak van atrial natriuretic peptide (ANP) en brain natriuretic peptide (BNP). Deze beide stofjes zorgen in het lichaam voor een afname van de hoeveelheid vocht in het bloed. Door de afbraak van deze stofjes te remmen helpt sacubitril de ophoping van vocht in de bloedsomloop tegen te gaan. Ophoping van vocht in de bloedbaan maakt het moeilijker voor het hart om bloed goed rond te pompen.

Valsartan is een zogenaamde ‘angiotensine II-remmer’. Angiotensine II verhoogt de bloeddruk door samentrekking van spiertjes in de bloedvatwand en tevens via aldosteron. Door angiotensine II te remmen zorgt valsartan voor een verlaging van de bloeddruk. Verlaging van de bloeddruk maakt het makkelijker voor het hart om bloed rond te pompen. Er hoeft immers tegen een minder hoge druk in gepompt te worden.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Entresto wordt gebruikt bij de behandeling van chronisch hartfalen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan Entresto bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Bij bloedonderzoek zijn regelmatig afwijkingen te vinden, namelijk:

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de Samenvatting van Productkenmerken in de EPAR van Entresto. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Entresto vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Scroll naar boven