Enoxaparine

Wat is enoxaparine?

Enoxaparine is een geneesmiddel tegen trombose. Het zorgt ervoor dat bloed minder goed samenklontert. Het wordt gebruikt voor zowel behandeling als preventie van trombose en longembolie. Enoxaparine wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Clexane. Er is tegenwoordig ook een generieke versie van het middel beschikbaar. Deze wordt Inhixa genoemd. Clexane is beschikbaar als injectievloeistof in wegwerpspuiten. Er zijn wegwerpspuiten met verschillende doseringen van enoxaparine. Er zijn spuiten met respectievelijke 20 mg, 40 mg, 60 mg, 80 mg, 100 mg, 120 mg en 150 mg enoxaparine.

Clexane wegwerpspuit met 40 mg enoxaparine
Clexane wegwerpspuit met 40 mg enoxaparine (bron: Mattes)

Hoe werkt enoxaparine?

Enoxaparine is een zogenaamd ‘laag-moleculair gewicht heparine’. Deze middelen binden met antitrombine, een stofje dat bloedklontering tegengaat door stollingsfactor X te remmen. Door met antitrombine te binden wordt de remming van stollingsfactor X versterkt. Het remmen van stollingsfactor X verhindert samenklontering van bloed. Daardoor is de kans op het krijgen van trombose verminderd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Enoxaparine wordt gebruikt om trombose en embolie te voorkomen bij mensen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van trombose of embolie. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die een grote operatie ondergaan en mensen die langere tijd weinig bewegen.

Ook wordt enoxaparine gebruikt bij de behandeling van trombosebeen en longembolie. Daarnaast wordt enoxaparine gebruikt bij de behandeling van mensen met een zogenaamd ‘acuut coronair syndroom‘.

Soms wordt het middel gebruikt bij de behandeling van tromboflebitis. Hiervoor is het echter niet officieel geregistreerd.

Wanneer niet gebruikten?

Er zijn een aantal omstandigheden waaronder enoxaparine niet mag worden gebruikt. Dergelijke omstandigheden worden ‘contra-indicaties‘ genoemd.

Voor enoxaparine geldt dat het niet mag worden gebruikt door mensen met bloedingen of een verhoogd risico op het krijgen van een bloeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met een maagzweer of dunnedarmzweer, spataderen in de slokdarm (slokdarmvarices), afwijkingen aan bloedvaten, en voor mensen die kortgeleden een hersenbloeding hebben gehad. Verder geldt dat het middel niet mag worden gebruikt bij overgevoeligheid voor heparine of laag-moleculair gewicht heparines. Daarnaast mag het niet worden gebruikt door mensen die kortgeleden heparine-geïnduceerde trombocytopenie (HIT) hebben gehad.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van contra-indicaties in de bijsluiter van enoxaparine.

Hoe wordt het toegediend?

Enoxaparine wordt geleverd in kant-en-klare wegwerpspuiten die bedoeld zijn voor injectie vlak onder de huid. Deze toedieningsroute wordt ‘subcutane injectie’ genoemd. Dit is een manier van toedienen die patiënten vaak zelf kunnen leren.

Wat is het effect?

Door enoxaparine elke dag te gebruiken, verklein je de kans op het krijgen van trombose, beroerte of longembolie.

Welke bijwerkingen kan enoxaparine geven?

Net als andere medicijnen kan enoxaparine bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Bij tekenen van bloeding is het van belang direct de behandelend arts te raadplegen. Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van enoxaparine.

Andere talen

Engelse vertaling

enoxaparin

Duitse vertaling

Enoxaparin


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven