Emicizumab

Bijgewerkt op 13 maart 2022

Wat is emicizumab?

Emicizumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van hemofilie. Het wordt op de markt gebracht door Roche onder de merknaam Hemlibra. Hemlibra wordt geleverd als oplossing voor injectie. Het is beschikbaar in twee sterktes, namelijk 30 mg/ml en 150 mg/ml. De injectievloeistof wordt onder de huid (subcutaan) toegediend.

Hoe werkt het?

Emicizumab is een zogenaamd monoklonale antistof. Dat betekent dat het heel gericht bindt aan een andere stof die in ons lichaam voorkomt. In dit geval gaat het om twee stoffen, namelijk de geactiveerde stollingsfactor IX en en stollingsfactor X. Het gevolg hiervan is dat stollingsfactor X wordt geactiveerd. Dat wordt normaal gesproken gedaan door stollingsfactor VIII, maar dat is de stollingsfactor waaraan mensen met hemofilie A een tekort hebben. Emicizumab neemt zo als het ware de functie van stollingsfactor VIII over.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Emicizumab wordt gebruikt om bloedingen te voorkomen bij mensen met hemofilie A.

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering is vier weken lang, eenmaal per week 3 mg emicizumab per kilogram lichaamsgewicht. Dit is de zogenaamde oplaaddosis. Het middel dient in het bovenbeen, de buik of de achterkant van de bovenarm onder de huid (subcutaan) te worden toegediend. Na de eerste vier weken kan de dosering omlaag naar eenmaal per week 1,5 mg per kilogram lichaamsgewicht. Ook is het mogelijk eenmaal per twee weken 3 mg/kg of eenmaal per vier weken 6 mg/kg toe te dienen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Hemlibra. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Emicizumab kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, reactie op de plaats van toediening, spierpijn, gewrichtspijn, koorts, diarree, huiduitslag en galbulten. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Hemlibra. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

ATC-code

B02BX06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven