Embolisatie

Bijgewerkt op 1 maart 2022

Wat is embolisatie?

Embolisatie is een behandeling waarbij een bloedvat wordt afgesloten zonder dat daarvoor een operatie nodig is. Deze behandeling werd in 1968 ontwikkeld door Dr Sadek Hilal.

Hoe gaat het in z’n werk?

Bij embolisatie wordt een bloedvat aangeprikt, bijvoorbeeld de liesslagader in de lies. Vervolgens wordt via de naald een slangetje in het bloedvat gebracht. Dit is de katheter. Deze katheter wordt vervolgens opgevoerd naar het bloedvat dat moet worden afgesloten. Daar wordt via de katheter een sponsje, plug of coil geplaatst. Dit laatste is een kluwen metaaldraad. Het sponsje, de plug of de coil blijft achter in het bloedvat. Als reactie daarop zal zich een bloedstolsel vormen rond het materiaal. Hierdoor wordt het bloedvat afgesloten.

Embolisatie wordt uitgevoerd door een zogenaamde interventieradioloog. Dat is een radioloog die gespecialiseerd is in invasieve ingrepen. De ingreep gebeurt onder doorlichting. Dat wil zeggen dat de interventieradioloog kan zien waar de katheter zich bevindt.

Bij welke aandoeningen wordt het gedaan?

Er zijn verschillende toepassingen (indicaties) voor embolisatie. Ten eerste kan het worden gebruikt om een ernstige bloeding te stoppen. Ten tweede wordt het gedaan om een lokale verwijding van een slagader (aneurysma) op te vullen. Ten slotte kan embolisatie worden gebruikt om de bloedtoevoer naar een kankergezwel af te sluiten om zo het gezwel te laten slinken.

Welke complicaties kunnen optreden?

Na embolisatie ontstaat ischemie van het weefsel of orgaan dat door het afgesloten bloedvat wordt voorzien van bloed. Dat kan pijnklachten geven. Soms kunnen ook misselijkheid en braken optreden. In het bloed kan de LDH-waarde omhoog gaan.

Engelse vertaling

embolization

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven