Embolisatie van de nierslagader

Bijgewerkt op 1 maart 2022

Wat is embolisatie van de nierslagader?

Embolisatie van de nierslagader is een behandeling waarmee de slagader die de nier doorbloedt wordt afgesloten. Dit wordt gedaan om een grote bloeding van de nier te stoppen.

Hoe wordt het gedaan?

In de lies wordt de liesslagader aangeprikt. Via de naald wordt een dunne katheter via de liesslagader opgevoerd naar de grote lichaamsslagader (aorta). Vandaaruit wordt onder doorlichting de nierslagader opgezocht. Als die gevonden is wordt Рafhankelijk van waar de bloeding zit Рin de nierslagader zelf of in ̩̩n van de zijtakken een zogenaamde coil (metalen spiraaltje) of ander materiaal achtergelaten. Hierdoor wordt het bloedvat afgesloten en zal de bloeding stoppen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als de meeste behandelingen kan ook embolisatie van de nierslagader bijwerkingen en complicaties geven. Door de afsluiting van de nierslagader zal ischemie van de nier optreden. Dit leidt gedurende enkele dagen tot pijn in de zij, misselijkheid, eventueel met braken, verhoogde lichaamstemperatuur of koorts en een voorbijgaande verhoging van de bloeddruk. In het bloed zal de LDH-waarde verhoogd zijn. Als complicatie kan darmischemie optreden als per ongeluk ook embolisatie van de darmslagader (arteria mesenterica) optreedt.

Synoniemen

embolisatie van nierarterie, embolisatie van de renale arterie, embolisatie van de arteria renalis, embolisatie van de A. renalis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven