Elotuzumab

Bijgewerkt op 10 mei 2021

Wat is elotuzumab?

Elotuzumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van multipel myeloom (vroeger: ziekte van Kahler). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Empliciti. Empliciti wordt geleverd als poeder voor het maken van een concentraat dat via een infuus kan worden toegediend.

Hoe werkt het?

Elotuzumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam.

Bij welke aandoeningen?

Elotuzumab wordt gebruikt bij de behandeling van multipel myeloom.

Welke dosering?

Na oplossing en verdunning van het poeder is de concentratie van de infusievloeistof 25 milligram per milliliter. Het middel wordt via een infuus direct in de bloedbaan toegediend (intraveneus infuus). De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patiënt.

Empliciti wordt toegediend in meerdere cycli van 28 dagen (4 weken). Op dat 1 van de cyclus wordt begonnen met een dosering van 10 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Dezelfde dosering geldt voor dagen 8, 15 en 22. Eventueel kan de dosering na één of twee cycli wordenverhoogd naar 20 milligram per kilogram lichaamsgewicht.

Elotuzumab wordt vaak gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen, waaronder lenalidomide, pomalidomide, dexamethason en ranitidine.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen geeft elotuzumab bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, keelontsteking, moeheid, koorts, hoesten, afvallen en diarree. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals bijvoorbeeld leukopenie (verlaging van het aantal witte bloedcellen) en lymfopenie (verlaging van het aantal lymfocyten).

Voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij naar de Samenvatting van Productkenmerken in de EPAR van Empliciti. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XC23

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven