Efudix crème

Bijgewerkt op 13 maart 2023

Wat is Efudix crème?

Efudix crème is een geneesmiddel dat wordt wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde huidaandoeningen, zoals zonlichtbeschadiging (actinische keratose). Het middel wordt in Nederland op de markt gebracht door de firma Mylan. De werkzame stof in Efudix crème is 5-fluorouracil. Een tube Efudix bevat 40 gram crème, met een sterkte van 50 mg 5-fluoro-uracil per gram.

Efudix crème (5-fluorouracil crème)

Hoe werkt het?

Efudix crème bevat 5-fluorouracil. 5-Fluorouracil (5-FU) remt de celdeling van afwijkende cellen. Hierdoor gaat het de verdere groei van bepaalde huidafwijkingen tegen. 5-Fluoro-uracil is een zogenaamde pyrimidine-antagonist.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Efudix crème wordt vooral gebruikt voor de behandeling van zonlichtbeschadiging (actinische keratose) en seniele keratosen. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor andere huidaandoeningen, zoals gewone wratten, genitale wratten, oppervlakkige basaliomen en de ziekte van Bowen.

Welke dosering?

Aanbevolen wordt om met de vingers een dunne laag Efudix crème 1-2 maal per dag aan te brengen op de aangetaste huid. Meestal wordt geadviseerd om 3-4 weken te behandelen. Na aanbrengen de vingers goed wassen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Efudix crème geeft vaak irritatie van de huid op de plek waar het wordt aangebracht. Dit kan leiden tot een rode verkleuring van de huid, jeuk, branderig gevoel etc. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Efudix.

Synoniemen

Andere namen voor Efudix crème zijn Efudix, Efudixcrème en 5-fluorouracil crème.

ATC-code

L01BC02

Scroll naar boven