Eftrenonacog alfa

Bijgewerkt op 12 maart 2022

Wat is eftrenonacog alfa?

Eftrenonacog alfa is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van hemofilie B. Het wordt op de markt gebracht door Swedish Orphan Biovitrum onder de merknaam Alprolix. Alprolix wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof. De injectievloeistof is beschikbaar in verschillende sterktes, namelijk met 250 IE, 500 IE, 1000 IE, 2000 IE en 3000 IE. Het middel wordt direct in de bloed (intraveneus) geïnjecteerd.

Hoe werkt het?

Eftrenonacog alfa is een synthetische bloedstollingsfactor.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Eftenonacog alfa wordt gebruikt voor de preventie en behandeling van bloedingen bij mensen met hemofilie B. Dat is een zeldzame ziekte waarbij sprake is van een aangeboren tekort aan bloedstollingsfactor IX ((aangeboren factor IX-deficiëntie).

In welke dosering?

De dosering wordt per patiënt bepaald en is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patiënt, zijn/haar lichamelijke conditie, en van de omvang en lokatie van de bloeding. Het middel dient in een periode van enkele minuten direct in de bloedbaan (intraveneus) te worden geïnjecteerd.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan eftrenonacog alfa bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn rode verkleuring van de huid op de plaats van toediening, tintelingen of prikkelingen in de mond, hoofdpijn, moeite met plassen, overgevoeligheid, hartkloppingen, duizeligheid, veranderde smaak, verminderde eetlust en moeheid. Ook kan een zogenaamd nefrotisch syndroom optreden. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Alprolix. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

ATC-code

B02BD04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven