Efavirenz

Bijgewerkt op 5 april 2021

Wat is efavirenz?

Efavirenz is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-infectie. Het is een zogenaamde HIV-remmer. Het wordt op de markt gebracht door Merck Sharp & Dohme onder de merknaam Stocrin. Stocrin wordt geleverd als tablet en als drank. De tabletten zijn beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 50 milligram, 200 milligram en 600 milligram efavirenz. De drank is beschikbaar in flacons van 180 milliliter. Per milliliter bevat de drank 30 milligram van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Efavirenz behoort tot de groep geneesmiddelen die non-nucleoside reverse-transcriptaseremmers genoemd wordt.

Bij welke aandoeningen?

Efavirenz wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-infecties.

Welke dosering?

Tabletten

De aanbevolen dosering voor volwassenen en oudere kinderen is eenmaal per dag 600 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. De tabletten op de lege maag innemen.

Drank

De aanbevolen dosering voor volwassenen en oudere kinderen is eenmaal per dag 24 ml. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. De drank op de lege maag innemen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Efavirenz kan, net als andere antivirale middelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn huiduitslag, sombere gevoelens, gevoelens van angst, slecht slapen, duizeligheid, hoofdpijn, abnormale dromen, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en moeite met concentreren. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bijvoorbeeld stijging van het amylase gehalte (hyperamylasemie), een verhoogd cholesterol gehalte en stijging van de leverenzymen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken van de EPAR van Stocrin. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

J05AG03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven