Edoxaban

Wat is edoxaban (Lixiana)?

Edoxaban is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om beroerte en embolie te voorkomen bij mensen met boezemfibrilleren. Het middel wordt op de markt gebracht door het bedrijf Daiichi-Sankyo onder de merknaam Lixiana.

Lixiana (edoxaban)
verpakking Lixiana tabletten

Hoe werkt het?

Edoxaban remt een stofje dat een belangrijke rol speelt bij de stolling van bloed. Dit stofje is stollingsfactor Xa. Door dit stofje te remmen gaat edoxaban de vorming van bloedstolsels tegen.

Bijwerkingen edoxaban

Net als andere antistollingsmiddelen verhoogt edoxaban de kans op het krijgen van bloedingen. Hierdoor kan bij sommige gebruikers ook bloedarmoede (anemie) ontstaan.

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Dosering

Lixiana wordt geleverd als tabletten met 30 mg en 60 mg edoxaban. De gebruikelijke dosering is éénmaal daags 1 tablet van 60 mg. Bij mensen met slecht werkende nieren (nierfalen) of een laag lichaamsgewicht moet de dosering worden aangepast. Hetzelfde geldt voor mensen die geneesmiddelen gebruiken die invloed hebben op de bloedspiegel van Lixiana. De bekendste voorbeelden van dergelijke middelen zijn erytromycine, ketoconazol, ciclosporine, en dronedaron.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Lixiana. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een soort Europese bijsluiter van een geneesmiddel.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2016


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van edoxaban (Lixiana) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

11 Comments

 1. E.Boonstra
  13/01/2017 @ 10:12

  Sinds drie dagen gebruik ik nu Lixiana 30mg (edoxaban) en nu krijg ik rode vlekken en verga van de jeuk. Mag ik er zonder bezwaar mee stoppen?

  Reply

  • Helene krabbendam
   27/08/2017 @ 09:02

   Ook ik slik lixiana 60 mg en verga ook van de jeuk!
   Welk alternatief heb ik?

   Reply

 2. Ruijters peter
  26/05/2017 @ 08:10

  Na mijn hartaanval nooit nergens last van gehad ondanks medicijnen, na het innemen van edoxaban conditie achteruit, kortademigheid, depressief enz. nu voel ik me pas hartpatient! Ik ga gauw stoppen, en naar trombosedienst.

  Reply

 3. andriese
  24/07/2017 @ 15:31

  Ik gebruik al vijf jaar medicijnen voor bloeddruk,nooit ergens las van gehad,maar edoxaban er bij is een regelrechte ramp,kortademig,hoesten,misselijk,en het gevoel
  dat ik maar 10 meter kan lopen,voor mij nooit meer dit medicijn

  Reply

 4. Peters
  10/09/2017 @ 09:20

  Ik gebruik nu ook Lixiana voor mij een ramp, enorme jeuk en mijn benen zien er niet uit, ben moe en lang niet de oude meer. Morgen ga ik naar de huisarts en wil hier van af, kan bijna niet goed door hoesten. Voordien ascal en nergens last van.

  Reply

 5. h.oosterbosch
  21/09/2017 @ 00:54

  ik ben sinds een paar dagen overgestapt van xarelto naar lixiana
  dit vanwege bijwerkingen van xarelto
  ik kan niet zeggen dat ik mij beter ben gaan voelen.
  ik heb constant het gevoel dat ik niet kan lopen,verder een strak gevoel in de benen wat zeer vervelend is
  ook begint bij mij de jeuk
  ik ga op eigen initiatief stoppen hiermee en naar apc
  de huisarts raadde mij lixiana aan op advies van cardiologie,dit is echter geen lev en zo

  Reply

 6. R.Buter
  22/03/2018 @ 18:24

  leven met Lixiana is simpelweg afschuwlijk. Grote zwakte treed op.Benen die in strakke omhulling lijken te zitten.Moeilijk lopen. 100meter is uitputtend. Als ik opsta is de vermoeidheid al aanwezig. Wat moet ik in Godsnaam doen?
  Standaar reacties van de medischedeisciplien: effe volhouden, als U volhoudt gaat het over, we hebben dit nog niet zo gevonden bij andere patienten. Als het some eens even beter lijkt te gaan is het binnen de korste tijd weer slecht.Met de moed der wanhoop toch evenb fietsen. Effect is uitsluitend verergering. Wat nu Nu NUUU?
  Is er een arts die wat weet? Een arts en geen alternatieve kruidenzendeling.

  Reply

 7. PJM
  06/06/2018 @ 13:15

  Nimmer enige hinder ondervonden van Ascal 80mg. Overgezet op Edoxaban – Eliquis en tot slot Lixiana. Een paar maanden verder pijnlijke benen en voeten. Kon niet toegeschreven worden aan de nieuwe medicijnen.
  Maar ja, je kunt meer aan een rijksdaalder verdienen dan een dubbeltje. Toch??

  Reply

 8. Doortje Roeffen
  10/01/2019 @ 03:39

  Gebruik sinds 1jan Lixiane 60mg samen metMetaprololartaat ivm hartritme storing.Daarbij heb ik ziekte van waldenstrőm hiervoor ibrutinib voel me honds beroerd bloed bij ontlasting aankleden is al een hele opgave ben doodmoe lk lijk wel een zombie.

  Reply

 9. F.Beer
  26/11/2020 @ 11:47

  Jarenlang gebruikte ik cardio 80 mg.zonder klachten.

  NA een lichte TiA kreeg ik Clopidogel en later lixiana

  voorgeschreven.Pure ellende.Moe en depressief.

  Waarom niet terug naar aspirine ?

  P.s.Zie ook de prijs van beide producten;gigantisch verschil !!

  Reply

 10. Wilma
  03/04/2021 @ 18:37

  Ook bij mij sinds gebruik Lixiana veel klachten. Hoofdpijn, pijn in benen en voeten, pijn in borst, misselijk, kortademig Ik ben wanhopig, want wat moet ik. Heb longembolie gehad en de dokter denkt dat dit het beste medicijn is.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *