Wat is edoxaban (Lixiana)?

Edoxaban is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om beroerte en embolie te voorkomen bij mensen met boezemfibrilleren. Het middel wordt op de markt gebracht door het bedrijf Daiichi-Sankyo onder de merknaam Lixiana.

Lixiana (edoxaban)
verpakking Lixiana tabletten

Hoe werkt het?

Edoxaban remt een stofje dat een belangrijke rol speelt bij de stolling van bloed. Dit stofje is stollingsfactor Xa. Door dit stofje te remmen gaat edoxaban de vorming van bloedstolsels tegen.

Bijwerkingen edoxaban

Net als andere antistollingsmiddelen verhoogt edoxaban de kans op het krijgen van bloedingen. Hierdoor kan bij sommige gebruikers ook bloedarmoede (anemie) ontstaan.

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Dosering

Lixiana wordt geleverd als tabletten met 30 mg en 60 mg edoxaban. De gebruikelijke dosering is éénmaal daags 1 tablet van 60 mg. Bij mensen met slecht werkende nieren (nierfalen) of een laag lichaamsgewicht moet de dosering worden aangepast. Hetzelfde geldt voor mensen die geneesmiddelen gebruiken die invloed hebben op de bloedspiegel van Lixiana. De bekendste voorbeelden van dergelijke middelen zijn erytromycine, ketoconazol, ciclosporine, en dronedaron.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Lixiana. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een soort Europese bijsluiter van een geneesmiddel.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2016

9 reacties

 1. Sinds drie dagen gebruik ik nu Lixiana 30mg (edoxaban) en nu krijg ik rode vlekken en verga van de jeuk. Mag ik er zonder bezwaar mee stoppen?

  1. Ook ik slik lixiana 60 mg en verga ook van de jeuk!
   Welk alternatief heb ik?

 2. Na mijn hartaanval nooit nergens last van gehad ondanks medicijnen, na het innemen van edoxaban conditie achteruit, kortademigheid, depressief enz. nu voel ik me pas hartpatient! Ik ga gauw stoppen, en naar trombosedienst.

 3. Ik gebruik al vijf jaar medicijnen voor bloeddruk,nooit ergens las van gehad,maar edoxaban er bij is een regelrechte ramp,kortademig,hoesten,misselijk,en het gevoel
  dat ik maar 10 meter kan lopen,voor mij nooit meer dit medicijn

 4. Ik gebruik nu ook Lixiana voor mij een ramp, enorme jeuk en mijn benen zien er niet uit, ben moe en lang niet de oude meer. Morgen ga ik naar de huisarts en wil hier van af, kan bijna niet goed door hoesten. Voordien ascal en nergens last van.

 5. ik ben sinds een paar dagen overgestapt van xarelto naar lixiana
  dit vanwege bijwerkingen van xarelto
  ik kan niet zeggen dat ik mij beter ben gaan voelen.
  ik heb constant het gevoel dat ik niet kan lopen,verder een strak gevoel in de benen wat zeer vervelend is
  ook begint bij mij de jeuk
  ik ga op eigen initiatief stoppen hiermee en naar apc
  de huisarts raadde mij lixiana aan op advies van cardiologie,dit is echter geen lev en zo

 6. leven met Lixiana is simpelweg afschuwlijk. Grote zwakte treed op.Benen die in strakke omhulling lijken te zitten.Moeilijk lopen. 100meter is uitputtend. Als ik opsta is de vermoeidheid al aanwezig. Wat moet ik in Godsnaam doen?
  Standaar reacties van de medischedeisciplien: effe volhouden, als U volhoudt gaat het over, we hebben dit nog niet zo gevonden bij andere patienten. Als het some eens even beter lijkt te gaan is het binnen de korste tijd weer slecht.Met de moed der wanhoop toch evenb fietsen. Effect is uitsluitend verergering. Wat nu Nu NUUU?
  Is er een arts die wat weet? Een arts en geen alternatieve kruidenzendeling.

 7. Nimmer enige hinder ondervonden van Ascal 80mg. Overgezet op Edoxaban – Eliquis en tot slot Lixiana. Een paar maanden verder pijnlijke benen en voeten. Kon niet toegeschreven worden aan de nieuwe medicijnen.
  Maar ja, je kunt meer aan een rijksdaalder verdienen dan een dubbeltje. Toch??

 8. Gebruik sinds 1jan Lixiane 60mg samen metMetaprololartaat ivm hartritme storing.Daarbij heb ik ziekte van waldenstrőm hiervoor ibrutinib voel me honds beroerd bloed bij ontlasting aankleden is al een hele opgave ben doodmoe lk lijk wel een zombie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *