Edoxaban

Bijgewerkt op 7 december 2020

Wat is edoxaban (Lixiana)?

Edoxaban is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om beroerte en embolie te voorkomen bij mensen met boezemfibrilleren. Het middel wordt op de markt gebracht door het bedrijf Daiichi-Sankyo onder de merknaam Lixiana.

Lixiana (edoxaban)
verpakking Lixiana tabletten

Hoe werkt het?

Edoxaban remt een stofje dat een belangrijke rol speelt bij de stolling van bloed. Dit stofje is stollingsfactor Xa. Door dit stofje te remmen gaat edoxaban de vorming van bloedstolsels tegen.

Bijwerkingen edoxaban

Net als andere antistollingsmiddelen verhoogt edoxaban de kans op het krijgen van bloedingen. Hierdoor kan bij sommige gebruikers ook bloedarmoede (anemie) ontstaan.

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Dosering

Lixiana wordt geleverd als tabletten met 30 mg en 60 mg edoxaban. De gebruikelijke dosering is éénmaal daags 1 tablet van 60 mg. Bij mensen met slecht werkende nieren (nierfalen) of een laag lichaamsgewicht moet de dosering worden aangepast. Hetzelfde geldt voor mensen die geneesmiddelen gebruiken die invloed hebben op de bloedspiegel van Lixiana. De bekendste voorbeelden van dergelijke middelen zijn erytromycine, ketoconazol, ciclosporine, en dronedaron.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Lixiana. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een soort Europese bijsluiter van een geneesmiddel.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2016


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van edoxaban (Lixiana) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

16 gedachten over “Edoxaban”

 1. Ik heb sinds kort blijvende hartritmestoornis en moet nu aan de Lixiana 60 mg (bloedverdunner). Als ik de reacties lees van dit medicijn, wordt ik daar niet vrolijk van. Het is natuurlijk een risico als je ze niet neemt. Dan zou er een prop kunnen ontstaan en naar hersenen of longen kunnen gaan, met het gevolg herseninfarct of longembolie.Maar gezonde voeding bv verse groenten broccoli, spinazie en sinaasappels zijn ook bloedverdunners,Als ik daar genoeg van inneem lijkt mij dat beter dan Lixiana met al zijn bijwerkingen. Of is dit te simpel gedacht.

 2. gebruik 10 dagen lixiana 60 mg. voor boezem vibreren maar heb de cardioloog gebelt om er mee te stoppen
  stik van de maagkrampen , duizelig , licht gevoel in hooft , misselijk , lage hartslag 48 , kan amper lopen zonder
  me vast te houden . , weeg 62 kg volgens bijsluiter zou ik lixiane 30 mg per dag moeten gebruiken .
  kijken wat reactie van cardioloog is ???

 3. Ik ben overgestapt overgestapt van xarelto naar lixiana
  dit vanwege complicaties van xarelto met andere medicatie.
  Xarelto (en na een half jaar) lixiana kreeg ik na een liestrombose met longembolie.

  Het nadeel van Xarelto was conditie achteruit, kortademigheid, hoesten, misselijkheid, hartfalen, en het gevoel maar 10 meter te kunnen lopen. Er was een cardioloog met testcircus nodig om de trombose specialist te overtuigen dat Xarelto helemaal verkeerd viel. “uw hart is kerngezond, van bijwerkingen weet ik niets”.

  Sindsdien al een jaar Lixiana, en een jeuk, dat wil je niet weten, maar voor de rest gaat alles goed, een beetje kortademig, even wat hartkloppingen bij het op- en af de trap rennen, ik ben ook geen 20 meer.
  Met die jeuk zat ik wel een beetje in, maar als dat komt door Lixiana dan ben ik er binnenkort van af.

 4. Ook bij mij sinds gebruik Lixiana veel klachten. Hoofdpijn, pijn in benen en voeten, pijn in borst, misselijk, kortademig Ik ben wanhopig, want wat moet ik. Heb longembolie gehad en de dokter denkt dat dit het beste medicijn is.

 5. Jarenlang gebruikte ik cardio 80 mg.zonder klachten.

  NA een lichte TiA kreeg ik Clopidogel en later lixiana

  voorgeschreven.Pure ellende.Moe en depressief.

  Waarom niet terug naar aspirine ?

  P.s.Zie ook de prijs van beide producten;gigantisch verschil !!

 6. Gebruik sinds 1jan Lixiane 60mg samen metMetaprololartaat ivm hartritme storing.Daarbij heb ik ziekte van waldenstrőm hiervoor ibrutinib voel me honds beroerd bloed bij ontlasting aankleden is al een hele opgave ben doodmoe lk lijk wel een zombie.

 7. Nimmer enige hinder ondervonden van Ascal 80mg. Overgezet op Edoxaban – Eliquis en tot slot Lixiana. Een paar maanden verder pijnlijke benen en voeten. Kon niet toegeschreven worden aan de nieuwe medicijnen.
  Maar ja, je kunt meer aan een rijksdaalder verdienen dan een dubbeltje. Toch??

 8. leven met Lixiana is simpelweg afschuwlijk. Grote zwakte treed op.Benen die in strakke omhulling lijken te zitten.Moeilijk lopen. 100meter is uitputtend. Als ik opsta is de vermoeidheid al aanwezig. Wat moet ik in Godsnaam doen?
  Standaar reacties van de medischedeisciplien: effe volhouden, als U volhoudt gaat het over, we hebben dit nog niet zo gevonden bij andere patienten. Als het some eens even beter lijkt te gaan is het binnen de korste tijd weer slecht.Met de moed der wanhoop toch evenb fietsen. Effect is uitsluitend verergering. Wat nu Nu NUUU?
  Is er een arts die wat weet? Een arts en geen alternatieve kruidenzendeling.

 9. h.oosterbosch

  ik ben sinds een paar dagen overgestapt van xarelto naar lixiana
  dit vanwege bijwerkingen van xarelto
  ik kan niet zeggen dat ik mij beter ben gaan voelen.
  ik heb constant het gevoel dat ik niet kan lopen,verder een strak gevoel in de benen wat zeer vervelend is
  ook begint bij mij de jeuk
  ik ga op eigen initiatief stoppen hiermee en naar apc
  de huisarts raadde mij lixiana aan op advies van cardiologie,dit is echter geen lev en zo

 10. Ik gebruik nu ook Lixiana voor mij een ramp, enorme jeuk en mijn benen zien er niet uit, ben moe en lang niet de oude meer. Morgen ga ik naar de huisarts en wil hier van af, kan bijna niet goed door hoesten. Voordien ascal en nergens last van.

 11. Ik gebruik al vijf jaar medicijnen voor bloeddruk,nooit ergens las van gehad,maar edoxaban er bij is een regelrechte ramp,kortademig,hoesten,misselijk,en het gevoel
  dat ik maar 10 meter kan lopen,voor mij nooit meer dit medicijn

 12. Ruijters peter

  Na mijn hartaanval nooit nergens last van gehad ondanks medicijnen, na het innemen van edoxaban conditie achteruit, kortademigheid, depressief enz. nu voel ik me pas hartpatient! Ik ga gauw stoppen, en naar trombosedienst.

 13. E.Boonstra

  Sinds drie dagen gebruik ik nu Lixiana 30mg (edoxaban) en nu krijg ik rode vlekken en verga van de jeuk. Mag ik er zonder bezwaar mee stoppen?

   1. ook ik slik sins 7 weken lixiana 60 mg ik ga kapot van de jeuk,kan s,nachts niet slapen,en die jeuk zit overal,ook op mijn hoofd rug onder mijn borsten en ook mijn buik,een hele grote ramp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven