Dunnedarmtransplantatie

Bijgewerkt op 25 mei 2021

Wat is een dunnedarmtransplantatie?

Een dunnedarmtransplantatie is een operatie waarbij een dunne darm van een donor wordt ingebracht bij een patiënt met een slecht werkende dunne darm (darmfalen).

Jaarlijks wordt deze ingreep in Nederland slechts zo’n 10-20 keer gedaan. Een transplantatie van de dunne darm is een uitgebreide operatie die alleen door gespecialiseerde chirurgen wordt gedaan.

Voor wie is een dunnedarmtransplantatie geschikt?

Dunnedarmtransplantaties worden gedaan bij kinderen of volwassenen bij wie de dunne darm niet goed werkt en die ook niet gevoed kunnen worden met totale parenterale voeding (TPN).

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van darmfalen. Zo kan er sprake zijn van een te korte dunne darm. Dit wordt ook wel ‘korte-dunnedarm syndroom’ of in het engels ‘short bowel syndrome’ genoemd en kan worden veroorzaakt door een aangeboren afwijking maar bijvoorbeeld ook door een operatie waarbij (een deel van) de dunne darm wordt verwijderd. Andere onderliggende oorzaken zijn gastroschisis, volvulus, necrotiserende enterocolitis, pseudo-obstructie, microvillusinclusieziekte, aganglionose en de ziekte van Hirschsprung.

Voortraject dunnedarmtransplantatie

Voordat iemand in aanmerking komt voor een transplantatie van de dunne darm zal eerst een screening plaatsvinden. Omdat het om een uitgebreide, kostbare ingreep gaat die ook risico’s met zich meebrengt zullen alleen zorgvuldig geselecteerde patiënten in aanmerking komen.

Wachtlijst

Een transplantatie van de dunne darm kan niet direct worden uitgevoerd. Er zijn namelijk niet onbeperkt dunne darmen beschikbaar. Er moet dus wel een dunne darm van een donor beschikbaar zijn. In de praktijk betekent dat dat mensen die een dunnedarmtransplantatie nodig hebben op een wachtlijst komen te staan. Hoe hoger op de wachtlijst des te sneller kom je in aanmerking voor de transplantatie. De plaats op de wachtlijst is van verschillende factoren afhankelijk, onder andere de urgentie van de ingreep.

De wachtlijst voor transplantaties wordt gecoördineerd door de Stichting Eurotransplant.

Hoe gaat een dunnedarmtransplantatie?

Tekst volgt

Geneesmiddelen bij dunnedarmtransplantatie

Patiënten die een transplantatie van de dunne darm ondergaan krijgen een aantal verschillende geneesmiddelen voorgeschreven.

Waar worden dunnedarmtransplantaties gedaan?

Op dit moment kunnen dunnedarmtransplantaties allen worden gedaan in het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Risico’s en complicaties

Tekst volgt

Synoniemen

Dunne darmtransplantatie, dunne darm transplantatie, dunne-darmtransplantatie, transplantatie van de dunne darm

Verder lezen en referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven