Doxapram

Bijgewerkt op 5 december 2021

Wat is doxapram?

Doxapram is een geneesmiddel dat wordt gebruikt ter ondersteuning van de ademhaling bij de behandeling van patiënten die moeite hebben met ademen. Het wordt op de markt gebracht door Eumedica onder de merknaam Dopram. Dopram wordt geleverd als infusievloeistof in een concentratie van 2 milligram per milliliter.

Hoe werkt het?

Doxapram prikkelt bepaalde structuren in de halsslagaders, de zogenaamde ‘carotid bodies’, die in verbinding staan met de hersenen. Door binding van doxapram met deze carotid bodies wordt het ademhalingscentrum in de hersenen geprikkeld. Het gevolg is dat de ademhaling gestimuleerd wordt.

Bij welke aandoeningen?

Doxapram wordt gebruikt ter ondersteuning van de ademhaling bij mensen die moeite hebben met ademen.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosering bij volwassenen en oudere kinderen is 1,5 milligram per minuut bij gelijktijdige behandeling met zuurstof. De dosering kan elke 30 minuten worden verhoogd met 0,5 milligram per minuut tot maximaal 3 milligram per minuut. De dosering wordt aangepast op geleide van de uitslagen van bloedgaswaarden. Controle van de bloedgaswaarden dient regelmatig te gebeuren. Als bij een infusiesnelheid van 2,5 milligram per minuut de bloedgaswaarden en/of de klinische toestand niet verbeterd of zelfs verslechterd dient de toediening te worden gestopt en een andere behandeling te worden gekozen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan ook doxapram bijwerkingen geven. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn onder andere koorts, hoofdpijn, duizeligheid, spiertrekkingen, hoesten, snelle ademhaling, snelle hartslag, hoge bloeddruk, misselijkheid, braken, diarree en blaasretentie. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Dopram.

ATC-code

R07AB01

1 gedachte over “Doxapram”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven