Dornase alfa

Bijgewerkt op 9 december 2021

Wat is dornase alfa?

Dornase alfa is een geneesmiddel tegen vastzittende hoest bij mensen met taaislijmziekte (cystische fibrose). Het wordt op de markt gebracht door Roche onder de merknaam Pulmozyme. Pulmozyme wordt geleverd als vloeistof voor verneveling.

Hoe werkt het?

Dornase alfa is een zogenaamd mucolyticum. Het lost taai slijm op zodat het makkelijker kan worden opgehoest.

Bij welke aandoeningen?

Dornase alfa wordt gebruikt bij de behandeling van vastzittend slijm bij mensen met taaislijmziekte (cystische fibrose, mucoviscidose).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 2,5 milligram vernevelen. Bij volwassenen boven de 21 jaar kan het soms nodig zijn om tweemaal per dag 2,5 milligram te vernevelen. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts. Deze kan redenen hebben om van de standaarddosering af te wijken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan dornase alfa bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen: heesheid, pijn in de borstkas bij doorademen, koorts, kortademigheid, keelontsteking (faryngitis), ontsteking van het neusslijmvlies (rinitis), ontsteking van het strottenhoofd (laryngitis), ontsteking van het bindvlies van het oog (conjunctivitis), opgeblazen gevoel en huiduitslag. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Pulmozyme.

ATC-code

R05CB13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven