DOAC

Bijgewerkt op 23 juni 2021

Wat zijn DOAC’s?

DOAC staat voor Directe Orale AntiCoagulantia, oftewel direct werkende antistollingsmiddelen. De aanduiding ‘direct werkend’ verwijst naar het feit dat ze direct ingrijpen op één specifiek stollingseiwit. Dit in tegenstelling tot de vitamine K antagonisten. Deze middelen remmen de werking vitamine K, een vitamine dat nodig is bij de productie van stollingseiwitten in de lever. Op die manier remmen ze indirect de werking van meerdere stollingseiwitten.

Het voordeel van DOAC’s ten opzichte van oudere antistollingsmiddelen is dat het niet nodig is om regelmatig het bloed te laten controleren bij de trombosedienst.

Welke DOAC’s zijn er?

De volgende DOAC’s zijn in Nederland beschikbaar: dabigatran (merknaam: Pradaxa), apixaban (merknaam: Eliquis), edoxaban (merknaam: Lixiana) en rivaroxaban (merknaam: Xarelto).

Bij welke aandoeningen?

DOAC’s worden gebruikt bij de behandeling van trombosebeen en longembolie. Daarnaast worden ze gebruikt ter preventie van trombose bij mensen die een knieoperatie of een heupoperatie ondergaan. Ook worden ze gebruikt ter preventie van een beroerte bij mensen met boezemfibrilleren.

Hoe werken ze?

De DOAC’s remmen één specifiek stollingseiwit.

MiddelStollingseiwit
apixaban (Eliquis)stollingsfactor Xa
dabigatran (Pradaxa) trombine
edoxaban (Lixiana)stollingsfactor Xa
rivaroxaban (Xarelto)stollingsfactor Xa
Scroll naar boven