Dipyridamol

Bijgewerkt op 18 oktober 2021

Wat is dipyridamol?

Dipyridamol is een geneesmiddel dat de vorming van bloedstolsels tegengaat. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Persantin. Persantin wordt geleverd als capsule met gereguleerde afgite (‘Retard’ capsule). Elke capsule bevat 150 milligram dipyridamol. Naast Persantin zijn ook merkloze producten met dipyridamol beschikbaar. Het gaat om een capsule met gereguleerde afgifte die 200 milligram van de werkzame stof bevat, en een drage die 75 milligram van de werkzame stof bevat.

Hoe werkt het?

Dipyridamol is een zogenaamde trombocytenaggregatieremmer. Dat betekent dat het de klontering van bloed door bloedplaatjes tegengaat.

Bij welke aandoeningen?

Dipyridamol wordt gebruikt om een TIA of een herseninfarct te voorkomen bij mensen die al een TIA of herseninfarct hebben gehad. Daarnaast wordt het gebruikt om trombose en embolie te voorkomen bij mensen die een nieuwe hartklep krijgen.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is tweemaal per dag (‘s ochtends en ‘s avonds) een 200 mg capsule met gereguleerde afgite. Ook wordt vaak aanbevolen om de eerste week of twee weken eenmaal per dag 200 mg te nemen. Dat vermindert de kans op hoofdpijn als bijwerking. De capsule dient in z’n geheel ingenomen te worden met water of een andere drank, bij voorkeur tijdens de maaltijd.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan dipyridamol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, spierpijn, pijn op de borst, flauwvallen en huiduitslag. Ook kunnen soms afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een daling van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en daling van het aantal granulocyten (granulocytopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dipyridamol Retard 200 mg.

ATC-code

B01AC07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven