Dimethylfumaraat

Bijgewerkt op 16 september 2023

Wat is dimethylfumaraat?

Dimethylfumaraat – vaak afgekort tot ‘DMF’ – is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van psoriasis. Het is verkrijgbaar onder de merknaam Skilarence. Daarnaast wordt dimethylfumaraat, onder de merknaam Tecfidera, gebruikt voor de behandeling van multiple sclerose.

Skilarence wordt geleverd als maagsapresistente tablet. Er zijn tabletten met respectievelijk 30 mg en 120 mg dimethylfumaraat.

verpakking Skilarence (dimethylfumaraat) 30 mg tabletten
verpakking Skilarence (dimethylfumaraat) 30 mg tabletten – bron: shop-apotheke.com

Tecfidera wordt geleverd als maagsapresistente capsule. Er zijn capsules met respectievelijk 120 mg en 240 mg dimethylfumaraat.

verpakking Tecfidera (dimethylfumaraat) 240 mg tabletten
verpakking Tecfidera (dimethylfumaraat) 240 mg tabletten

Hoe werkt het?

Dimethylfumaraat wordt, na opname in het lichaam, omgezet in fumaarzuur. Het is niet precies hoe fumaarzuur werkzaam is tegen psoriasis en multiple sclerose.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan dimethylfumaraat bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn blozen, opvliegers, buikpijn en diarree. Daarnaast kunnen ook afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals een tekort aan witte bloedcellen (leukopenie) en een tekort aan lymfocyten (lymfopenie).

Voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van dimethylfumaraat.

Engelse vertaling

dimethyl fumarate

Duitse vertaling

Fumarsäuredimethylester

Synoniemen

Andere namen voor dimethylfumaraat zijn DMF en fumaarzuurdimethylester.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van dimethylfumaraat vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

4 gedachten over “Dimethylfumaraat”

 1. op 06-7-2022 bespraken Marcel Levi en een EX-MS patiënten de werking van Dimethylfumaraat bij MS. De ziekte MS vertoont meer overeenkomsten dan verschillen met M.E. (myalgische encefalomyelitis (ontstekingen in hersenen en ruggemerg met spierklachten) polyneuropathieevenwichtsstoornis en beroerdheid, eveneens met een invaliderend ziekteverloop. Alleen komt M.E. niet in de media. Weet iemand of er onderzoek is verricht naar de effectiviteit en bijwerkingen van MDF bij M.E.-patiënten? Als u M.E.-patiënt bent en dit medicijn heeft gebruikt, maak alstublieft bekend wat het effect ervan is! Alvast dank!

 2. Beste Arie, wat triest dat uw vrouw is overleden aan nierkanker na gebruikt van DMF voor psoriasis.
  Logisch dat u zich afvraagt of de kanker mogelijk is uitgelokt/geactiveerd door de DMF, jammer dat er niemand op uw vraag heeft gereageerd.
  Mocht iemand de vraag van Arie lezen, reageer dan alstublieft. Laten we elkaar helpen met onze bevindingen! Alleen zo kunnen we het toenemend aantal chronisch zieken in Nederland (10.000.000!) terugdringen. alvast dank.

 3. Arie Van der Steen

  Middel zou problemen met de nierfunctie kunnen geven.Mijn vrouw heeft het middel (Psorinovo) gebruikt tegen psoriasis en heeft erg goed gewerkt.
  Mijn vrouw is overleden aan niercelkanker. kan het middel de kanker hebben veroorzaakt?

  1. Beste Arie, wat eeg dat je vrouw is overleden.
   Ik kan je vraag niet beantwoorden. Maar heb zelf jarenlang dimethylfumaraat gebruikt tbv psoriasis. Nooit ziek geweest. Maar heb begin dit jaar darmkanker met flinke uitzaaiingen in de lever gekregen. Ik heb ontdekt omdat mijn leverwaardes bij bloedcontrole bleven stijgen. Uitzaaiing in lever is natuurlijk geen leverkanker zelf.
   Maar ik meld het toch maar omdat bij de dmf bijwekingen in lever werden gemeld. En ik veel darmklachten had tijdens het gebruik.

   Verder was ik uiterst tevreden met dmf gebruik!

   Ben wel erg benieuwd of kanker ook een mogelijke bijwerking kan zijn… weet niet waar dit te onderzoeken.

   Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven