Dimethylfumaraat

Wat is dimethylfumaraat?

Dimethylfumaraat – vaak afgekort tot ‘DMF’ – is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van psoriasis. Het is verkrijgbaar onder de merknaam Skilarence. Daarnaast wordt dimethylfumaraat, onder de merknaam Tecfidera, gebruikt voor de behandeling van multiple sclerose.

Skilarence wordt geleverd als maagsapresistente tablet. Er zijn tabletten met respectievelijk 30 mg en 120 mg dimethylfumaraat.

verpakking Skilarence (dimethylfumaraat) 30 mg tabletten
verpakking Skilarence (dimethylfumaraat) 30 mg tabletten – bron: shop-apotheke.com

Tecfidera wordt geleverd als maagsapresistente capsule. Er zijn capsules met respectievelijk 120 mg en 240 mg dimethylfumaraat.

verpakking Tecfidera (dimethylfumaraat) 240 mg tabletten
verpakking Tecfidera (dimethylfumaraat) 240 mg tabletten

Hoe werkt het?

Dimethylfumaraat wordt, na opname in het lichaam, omgezet in fumaarzuur. Het is niet precies hoe fumaarzuur werkzaam is tegen psoriasis en multiple sclerose.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan dimethylfumaraat bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn blozen, opvliegers, buikpijn en diarree. Daarnaast kunnen ook afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals een tekort aan witte bloedcellen (leukopenie) en een tekort aan lymfocyten (lymfopenie).

Voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van dimethylfumaraat.

Andere talen

Engelse vertaling

dimethyl fumarate

Duitse vertaling

Fumarsäuredimethylester

Synoniemen

Andere namen voor dimethylfumaraat zijn DMF en fumaarzuurdimethylester.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 december 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 3 december 2018


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van dimethylfumaraat vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Dimethylfumaraat”

  1. Middel zou problemen met de nierfunctie kunnen geven.Mijn vrouw heeft het middel (Psorinovo) gebruikt tegen psoriasis en heeft erg goed gewerkt.
    Mijn vrouw is overleden aan niercelkanker. kan het middel de kanker hebben veroorzaakt?

    Beantwoorden

Plaats een reactie