Diltiazem

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is diltiazem?

Diltiazem is een geneesmiddel tegen angina pectoris. Het wordt ook wel gebruik voor de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk) en atriumfibrilleren (boezemfibrilleren). Het middel wordt in Nederland verkocht onder de merknaam Tildiem. Er zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar. Diltiazem is beschikbaar als gewone tablet, tablet met gereguleerde afgifte en capsule met gereguleerde afgifte.

diltiazem in een notendop
diltiazem in een notendop

Hoe werkt het?

Diltiazem behoort tot de groep geneesmiddelen die ‘calciumantagonisten‘ worden genoemd. Dat zijn middelen die de instroom van calcium in spiercellen tegengaan. De instroom van calcium in spiercellen gebeurt via zogenaamde calciumkanaaltjes. Deze calciumkanaaltjes worden door geneesmiddelen als diltiazem geblokkeerd. Het gevolg is dat de spiervezels minder sterk samentrekken.

De calciumkanaaltjes die door diltiazem worden geblokkeerd zitten vooral in spiervezels van slagaders. Dat geldt ook voor de kransslagaders (slagaders die het hart van bloed voorzien).

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Diltiazem wordt gebruikt bij de behandeling van angina pectoris. Het werkt ook tegen angina pectoris als gevolg van spasmen in de coronairarteriën (Prinzmetal-angina). Daarnaast wordt het soms ook voorgeschreven aan mensen met essentiële hypertensie. Dat is de meest voorkomende vorm van bloeddrukverhoging.

Hoewel diltiazem er niet officieel voor geregistreerd is wordt het ook wel voorgeschreven aan patiënten die last hebben van atriumfibrilleren (boezemfibrilleren).

In welke dosering?

Voor de meeste indicaties (toepassingen) geldt een begindosering van driemaal per dag een gewone tablet van 60 mg. Het voordeel van gebruik van capsules met gereguleerde afgifte is dat ze maar eenmaal per dag hoeven te worden genomen. De meest gebruikte dosering is 200 mg, eventueel op te hogen naar 300 mg. Aan ouderen en mensen met slecht werkende nieren of lever wordt vaak een lagere dosering voorgeschreven.

Aanbevolen wordt om de tabletten of capsules geheel door te slikken met water of andere vloeistof, en op een vast tijdstip van de dag. De tabletten met gereguleerde afgifte kunnen tijdens of na de maaltijd worden ingenomen. De capsules met gereguleerde afgifte bij voorkeur vóór of tijdens de maaltijd.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan diltiazem bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Gebruik tijdens zwangerschap

Sommige geneesmiddelen kunnen de placenta passeren. Dat betekent dat ze, als ze door zwangere vrouwen worden ingenomen, in het bloed van het ongeboren kind terechtkomen. Soms kan dat leiden tot aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind.

Van diltiazem zijn nauwelijks gegevens beschikbaar over de schadelijkheid voor het ongeboren kind. Uit dierproeven is echter gebleken dat het middel de placenta passeert en aangeboren afwijkingen bij de foetus kan veroorzaken. Daarom wordt zekerheidshalve afgeraden om het middel tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die diltiazem gaan gebruiken is het van belang om goede anticonceptie te gebruiken.

Gebruik tijdens het geven van borstvoeding

Als zogende moeders medicijnen gebruiken bestaat het risico dat kleine hoeveelheden van dat medicijn in de moedermelk worden uitgescheiden. Dat kan tot bijwerkingen bij het kind leiden.

Van diltiazem is inderdaad bekend dat kleine hoeveelheden worden uitgescheiden in de moedermelk. Daarom wordt zogende moeders afgeraden om het middel te gebruiken. Als het toch nodig is om diltiazem te gebruiken wordt afgeraden om borstvoeding te geven.

Contra-indicaties

Er zijn een aantal aandoeningen waarbij diltiazem niet mag worden gebruikt. Dit worden ‘contra-indicaties‘ genoemd. Voor dit middel gelden de volgende contra-indicaties:

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van diltiazem.

Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van diltiazem vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

3 gedachten over “Diltiazem”

  1. klaas visser.

    BESTE, M.
    GEBRUIKTE, altijd, DILTIAZEM, 300.MG.
    KREEG als bijwerking, pijn in mijn nek.
    klopt dit, zijn er meerdere mensen met dit probleem.
    nu ik gestopt ben, heb ik geen last meer van de nek.
    VRIENDELIJKE, GROET. HEER. K. VISSER.

  2. GEBRUIK ook ,DILTIAZEM.
    BEN paar weken gestopt, toen weer begonnen met medicijn.
    kreeg weer vreselijke, hoofdpijn, en warm gevoel in gezicht en nek.
    dus ik stop weer even of het nu ook weer is.
    ook in de bijsluiter komt dit voor.

  3. BESTE.M.
    HAD even een vraag, ik gebruik, DILTIAZEM. HCI. RETARD. 300.MG. CAPSULES, en, ACETYLSALICYLZUUR 80.MG.oplos pillen in water doen.
    had al gezocht bij, bijwerkingen. maar steeds als ik deze twee inneem, krijg ik last van mijn linkerbeen.
    ligt het aan 1 van de twee, medicijnen, of kan het wat anders zijn. heb het al een paar weken.
    misschien weet ,U, het antwoordt op mijn vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven