Digoxine

Wat is digoxine?

Digoxine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde aandoeningen van het hart, namelijk boezemfibrilleren, boezemflutter, en een slecht werkend hart (hartfalen). Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Lanoxin. Er zijn ook generieke (merkloze) versies van het middel op de markt.

Lanoxin (digoxine) tabletten
Lanoxin tabletten

Hoe werkt het?

Digoxine versterkt de samentrekking van de hartspier. Daarnaast verlaagt het de hartslag. Ten slotte vertraagt het ook de geleiding van prikkels van de boezem van het hart naar de kamer van het hart (atrioventriculaire geleiding).

De samentrekking van de hartspier wordt versterkt doordat het middel de hoeveelheid calcium in de hartspiercellen verhoogt. Calcium is nodig voor samentrekking van spiervezels. Verhoging van het calcium in de cel ontstaat doordat digoxine een bepaald enzym remt. Dit enzym wordt ‘Na-K-ATP-ase’ genoemd.

Welke dosering?

Het middel wordt geleverd als tablet of als injectievloeistof. Tabletten zijn er in drie sterktes: 0,0625 mg, 0,125 mg en 0,25 mg.

Welke bijwerkingen geeft het?

Het middel kan de volgende bijwerkingen veroorzaken:

Digoxinevergiftiging

Bij overdosering van kan een digoxinevergiftiging (digoxine-intoxicatie) ontstaan. Dat is een ernstige aandoening die kan leiden tot hartritmestoornissen. Vanwege het risico op het ontstaan van digoxinevergiftiging wordt de concentratie van het middel in het bloed vaak gecontroleerd.

Engelse term

digoxin

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de bijsluiter van dit product.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 27 februari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 21 maart 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *